5. Jula 2023.

Haos u Francuskoj se nastavlja: Uhapšeno više od 1.300 ljudi

Francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je tokom noći uhapsila 16 osoba zbog sumnji da su učestvovali u neredima u gradovima.

Iz Ministarstva je takođe saopšteno da je u noći između ponedeljka i utorka uhapšena 81 osoba, i da je od početka nereda uhapšeno ukupno više od 1.300 ljudi.

Kako navodi Rojters, neredi izazvani time što je policajac ubio 17-godišnjeg mladića alžirskog porekla Naela M, obelodanili su duboku polarizaciju francuskog društva po pitanjima kao što su integracija etničkih i verskih manjina.

Vlada i političari desnice osudili su izgrednike u neredima i izrazili snažnu podršku policiji, sa bez naznaka namere da se pozabave pritužbama da policija diskriminiše manjine i da može biti nasilna.

Nasuprot tome, levičarske stranke i mnogi građani su pokušali da u prvi plan stave rasizam i marginalizaciju koju doživljavaju generacije francuske omladine imigrantskog porekla u siromašnim predgrađimama, kao i pitanje policijskog nasilja i nekažnjivosti policijskih službenika.

Policajac koji je pucao u Naela je u pritvoru i suočava se sa optužbom za ubistvo.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare