23. Marta 2023.

Haos u Francuskoj: Blokiran pristup aerodromu, stala željeznica, ugrožena proizvodnja struje

Protest u blizini terminala jedan Roasi nec´e uticati na letove, saopštio je portparol aerodroma. Železničke usluge su u prekidu, neke škole su zatvorene, smec´e je nagomilano na ulicama, a proizvodnja struje je ugrožena pošto i sindikati u elektranama vrše pritisak na vladu da povuče zakon, koji povec´ava starosnu granicu za penzionisanje sa 62 na 64 godine, prenosi Rojters.
Protestni skupovi su zakazani za danas širom zemlje, a zbog štrajka je blokirano skladište nafte i gasni terminal u severnom gradu Denkerku.

Prema odluci sindikata zaposlenih, terminal c´e biti blokiran do petka ujutru, a tog dana c´e odlučiti da li se štrajk nastavlja, rekao je Rojtersu izvor.
Francuska premijerka Elizabet Born upotrebila je prošle nedelje specijalnu proceduru da progura nepopularan predlog zakona o penzijama u parlamentu te zemlje bez glasanja, a predsednik Emanuel Makron je u sredu saopštio da c´e zakon stupiti na snagu do kraja godine, uprkos porastu nezadovoljstva širom zemlje.
„Najbolji odgovor predsedniku su milioni ljudi u štrajku i na ulicama”, izjavio je Filip Martinez, vođa uticajnog radničkog sindikata CGT.
Loran Berže, šef najvec´eg francuskog sindikata CFDT, rekao je za BFM TV da vlada mora da povuče zakon o penzijama.
Vec´ina protesta je bila mirna, ali je bes narastao otkako je vlada progurala nacrt u parlamentu bez glasanja, pa je proteklih sedam noc´i u Parizu i drugim gradovima došlo do spontanih demonstracija sa paljenjem kanti za smec´e, barikadama i sukobima sa policijom, prenosi Rojters.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare