19. Juna 2023.

Haos se nastavlja: Uhapšen radnik Telekoma, oglasio se NATO, ljudi bijesni zbog terora

Na severu KiM i danas veoma napeto. Dan je započeo hapšenjem radnika Telekoma Srbija, koji je, kako istišu iz te kompanije “otet kada je krenuo na posao” u Leposaviću. Hitno se oglasila Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Kako se navodi u njihovom saopštenju, hapšenje Uroša V. iz Leposavića nastavak je torture Aljbina Kurtija koji koristi sva sredstva da isprovocira sukob sa mirnim srpskim narodom.

Meštani Leposavića okupljaju se kod zgrade opštine i vidno su uznemireni zbog vesti koje su ovog jutra pristigle, prenosi Kosovo onlajn.

Nedugo zatrim stigla je informacija da je u Zvečanu bačena šok bomba.

Teško je predvideti Kurtijeve poteze?

Bivši ambasador Kosova pri EU i NATO Bernard Nikaj rekao je da je, kada je reč o odnosima Kosova sa Vašingtonom i Briselom, teško predvideti kakve će odluke donositi premijer Aljbin Kurti, ali smatra da on treba da se odazove svakom pozivu na sastanak, prenosi Juronjuz Albanija.

“Jedina krivica mog brata je što je Srbin, zašto Evropa i svet ćute?”

Sestra uhapšnog Dalibora Spasića poručila je tokom protesta Srba u Leposaviću da je jedina krivica njenog brata to što je Srbin, što ne želi da ode sa Kosova i što želi da njegovo dete odrasta na KiM.

Grupa Srba koja je peške krenula iz Kosovske Mitrovice stigla u Zvečan

Milica Vlašković: Moj sin nije kriv, uzdam se u Boga i u pravdu

Okupljenim građanima u Leposaviću ispred opštinske zgrade obratila se Milica Vlašković, majka uhapšenog Nemanje Vlaškovića, koja je poručila da je njen sin nije kriv, da je nevin. Vlašlović je sa suzama u očima i drhavtim glasom kazala je da je njen sin, Nemanja, samo prisustvovao demokratskom protetsu, dodajući da je svaka laž i optužba protiv njega, preteška. “Narode moj mnogo mi je teško, preteško, Tuga i bol, strah, crne misli. Danas stojim ovde, ne znam kako stoji, ali stojim zbog Nemanje, zbog sve dece, Bože daj mi snage. Stojim ispred svih majki, koje saosećuju moju tugu, bol, dele moju sudbinu. Vi znate, zna Bog, ali znaju i oni, moj sin je samo, kao časni sin svog naroda, izrazio miran i dostajanstven protest i nesalganje protiv sile koja nam je nametnuta. Svaka optužba i laž koja je izrečena protibv mog deteta je teška i preteška”, poručila je Vlašković. 

Vlašković je dodala da njen sin nije kriv za optužbe koje mu se stavljalju na teret. “Molim ti se Bože, nevin je i tvoju se pravu uzdam i u Tebe, kao majka. Na svakog od nas mogu da upere prst. On je izrazio miran protets, na šta ima pravo svaki čovek na svetu, ali nažalost nas ovde mogu da nišane, hapse. Moje dete nije kriv, moj sin je nevin, nevina su deca, bojim se da ovde nije kraj”, rekla je Vlašković. Ona je upitala “zašto nas odvode i kada će kraj svemu ovome”. “Moj sin me drži ovde da stojim, da ne padnem, ako padnem ja pašće i on na pravdi Boga”, rekla je Vlašković. Nemanji Vlaškoviću kojeg su pripadnici Kosovske policije uhapsili zbog navodnog napada na novinare, Osnovni sud u Severnoj Mitrovici odredio je pritvor od 30 dana.

Oglasio se i Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je danas sve strane na KiM da zaustave sve poteze koji podstiču dalju eskalaciju.

On je poručio obema stranama da se odmah vrate dijalogu uz posredstvo Evropske Unije, prenosi Rojters.

Govoreći za medije nakon sastanaka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu, Stoltenberg je rekao da će misija Kfora nastaviti da preduzima ”sve neophodne mere da obezbede bezbedno i sigurno okruženje” na severu KiM.

Na čelu su direktor KBC KM dr Zlatan Elek, doktor Dragiša Milović i drugi zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi, ali i građani, prinatelji uhapšenih, predstavnici SL.

Više stotina Srba u protestnoj šetnji

Više stotina Srba, među kojima su većina medicinski radnici, krenuli su od kruga KBC u Severnoj Mitovici do spomenika Knezu Lazaru, gde će se pridružiti ostalim građanima koji protestuju zbog nasilnog hapšenja Srba na severu KiM. 

Protest medicinskih radnika u Mitrovici

U Kosovskoj Mitrovici počeo je protest medicinskih radnika koji protesnom šetnjom ukazuju da je njihov kolega Dalibor Spasić nevino uhapšen. 

Pojačano prisustvo Kfora u Leposaviću, helikopter nadleće ovo područje

Povodom hapšenja još jednog Srbina, u opštini Leposavić danas je pojačao prisustvo pripadnika Kfora.

Nakon što je takozvana kosovska policija jutros uhapsila Uroša Vlaškovića, u opštini Leposavić Kfor je pojačao prisustvo svojih vojnika, javlja dopisnik Tanjuga.

Ovo područje nadleće i helikopter Kfora. Vlašković je treći Srbin koji je uhapšen u ovoj opštini.

Prethodno su privremene prištinske institucije uhapsile Nebojšu Vlaškovića i Dalibora Spasića zbog navodnih napada na albanske novinare.

“Republika Kfor”

Albanski premijer Edi Rama poručio je danas da će, ukoliko Srbija uskoro ne pusti nedavno uhapšenu trojicu kosovskih policajaca, to moglo da dovede do formiranja “republike Kfor” na severu KiM.

Rama je na svom Tviteru napisao da će, u slučaju da ne dođe do smirivanja situacije, veliki gubitnik biti Priština.

“Bojim se da što više Kurti bude insistirao da bude sam protiv saveznika, situacija će se pogoršati, vraćajući Kfor na čelo! A onda, zbogom na period od ko zna koliko formalnoj kontroli države nad celom teritorijom i tada ćemo da uživamo u ‘republici Kfor’ na severu Kosova. Aljbine, izađi iz samoizolacije, nemoj da izgubiš sever tako što vidiš svuda neprijatelje i izdajnike. Vreme brzo ide”, dodao je Rama.

Oglasila se Srpska lista

Srpska lista, nakon što je rano jutros kidnapovan Uroš Vukašinović u Leposaviću kada je krenuo na posao od strane nepoznatih lica, postavila je pitanje koliko još srpskih domaćina, srpske krvi, srpske dece je potrebno da Kurti otme, prolije, isprebija, pa da međunarodna zajednica reaguje i stane u zaštitu srpskog naroda na severu Kosova i Metohije?

“Čemu služe stotine pripadnika Kfora na severu Kosova i Metohije i njihove izjave i reklame u kojima govore da su tu da zaštite mir i sigurnost svim građanima? Da li je mir ono što žive Srbi danas, porodice otetih, upucanih ili prebijenih Srba”? saopštila je Srpska lista.

“Zašto gospodo ne stavite žicu oko svih naših opština na severu pa prosto Severnu Mitrovicu, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok pretvorite u logor, jer se mesecima osećamo kao da smo u zatvoru”? navela je Srpska lista.

Kako naglašava, postavite nam žice i kažite da smo svi uhapšeni, od novorođenih do najstarijih, samo zato što smo Srbi, samo zato što ne pristajemo da budemo robovi na tlu Evrope u 21. veku.

Srpska lista ističe da u ime srpskog naroda mesecima apeluje na mir, a njega odavno nema za Srbe na Kosovu i Metohiji, pa je prosto pitanje da li je zaista Kurti jači od Kfora, EU, SAD, Kvinte, UN ili ipak u ovom progonu svega srpskog ima nečiju podršku.

“Stidi se svete što ćutiš dok se Srbi stavljaju u logore iz kojih jedan po jedan Srbin biva odvođen u Kurtijeve kazamate”, poručeno je u saopštenju.

Počelo okupljanje Srba

U Leposaviću su se ispred opštinske zgrade okupili građani kako bi mirnim protestom izrazili nezadovoljstvo zbog nasilnog hapšenja Srba sa severa Kosova od strane Kosovske policije. Okupljeni građani nose transparente na kojima su na srpskom i engleskom ispisane poruke: “Ovo je naša zemlja”, “Stop Kurtijevom nasilju”, “Ne tucite nam decu”, “Srbi hoće mir”, “Stop institucialnom nasilju”…

Kurti tražio, ali….

Premijer Aljbin Kurti izjavio je da je zatražio od kosovske policije da postepeno i proporcionalno smanji broj svojih pripadnika oko objekata četiri opštine na severu uz uslov da postoji vladavina prava, prenosi Gazeta ekspres.

“Pošto ima nasilnih ekstremista i pošto postoje kriminalne grupe, u zgradama opština treba da bude Kosovska policija, ali sam tražio da se postepeno smanji broj policajaca, uz poštovanje vladavine prava kako bi se kriminalci koji su napali Kfor i novinare suočili sa pravdom. Za Kosovsku policiju svaka opština je ista i njihovo delovanje je zasnovano na Ustavu”, rekao je Kurti.

Kurti: Odlučiću, kada…

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti izjavio danas da će o odlasku u Brisel na sastanak u okviru dijaloga sa Beogradom odlučiti čim sazna u kakvom su stanju trojica kosovskih policajaca koje je uhapsila srpska policija, prenosi Koha. On je dodao da će da sačeka posetu šefa Kancelarije za vezu Kosova u Beogradu Jetiša Jašarija zatvoru u Kraljevu u kom se nalaze trojica kosovskih policajaca. Rekao je da bi sastanak mogao da bude 22. ili 23. juna.

Edi Rama zapretio Srbiji

Albanski premijer je danas poručio da će, ukoliko Srbija uskoro ne pusti nedavno uhapšenu trojicu kosovskih policajaca, to značiti povratak zahlađenju odnosa između Tirane i Beograda.

Mediji: Kfor pustio kosovke policajce u Leposavić

Kfor je oko 11 časova dozvolio Specijalnoj jedinici tzv. Kosovske policije da prođe do Leposavića. Izvori “Indeksonlajna” obaveštavaju da su Specijalne jedinice u opštini Leposaviću.

Takođe, izvori navode da je Kfor od danas odlučio da ministrima i visokim državnim zvaničnicima ne dozvoli posetu gradonačelniku Leposavića Ljuljzimu Hetemiju koji se i dalje nalazi u zgradi opštine. Prema Kforu, ovakve posete provociraju trenutnu situaciju i nema dovoljno obezbeđenja za takve akcije.

Protestna šetnja Srba

Danas protestna šetnja Srba u Kosovskoj Mitrovici. Istovremeno, kolone kamiona i dalje su na administrativnim punktovima.

Drecun: Srbi da izbegnu sukob

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun izjavio je danas da je veoma bitno da srpski narod na severu Kosova i pojedine grupe koje imaju drugačije ideje kako treba da se štite interesi Srba na severu, shvate poruke koje šalje predsednik Srbije Aleksandar Vučić i da izbegnu bilo kakav sukob sa Kforom, prenosi RTV.

“Od posebnog je značaja da odgovori Srba budu političke prirode i sve što je politički odgovor Srba je prihvatljivo. Drugo na šta želim da ukažem jeste da postoje pojedinci koji bi da uruše ugled Srpske liste i njen uticaj u srpskom narodu i da time oduzmu mogućnost predsedniku Srbije da preduzme sve što je potrebno da se pomogne Srbima”, rekao je Drecun za TV Pink.

Kfor na svim prilazima Leposaviću

Šok bomba u Zvečanu

Kosovska policija saopštila je da su sinoć u Zvečanu nepoznate osobe oko 20 časova bacile eksplozivnu napravu za koju se sumnja da je šok bomba.

“Prijavljeno je da su nepoznati ljudi bacili eksplozivnu napravu za koju se sumnja da je šok bomba. Nema izveštaja o povređenima ili materijalnoj šteti”, navodi se u 24-časovnom izveštaju KP.

Iz policije su dodali da su u vezi sa slučajem angažovane nadležne policijske jedinice na daljem istražnom postupku.

Oglasili se Visoki Dečani

Manastir Visoki Dečani pozvao je večeras sve strane da učine sve kako bi se eskalirajući problemi na severu Kosova rešavali na miran način. “Izražavamo naše iskreno žaljenje za svima koji su pretrpeli povrede ili bili izloženi bilo kakvom maltretiranju, što nedvosmisleno osuđujemo”, navodi se u saopštenju tog manastira, koje je preneo portal Kossev.

Kurti će biti persona non grata?

Analitičar Miljaim Zeka izjavio je da bi međunarodna zajednica premijera Kosova Aljbina Kurtija mogla da proglasi personom non grata, prenosi albanski Euronjuz.

“Ovo je tortura”

Kancelarija za KiM oglasila se danas povodom hapšenja još jednog Srbina na Kosovu i Metohiji.

Otet radnik Telekoma

Telekom Srbija navodi da je na KiM, u Leposaviću, otet njihov radnik Uroš Vukašinović, star 28 godina.

Kako se ističe, Vukašinović je zaposlen u ćerki firmi Telekoma Srbija na Kosovu i Metohiji, mts doo, a otet je jutros oko 07:30 u blizini Leposavića dok je putovao na posao.

Prema do sada dostupnim informacijama, Uroš je kao i svakog radnog dana krenuo na posao iz svoje kuće u blizini Leposavića, ali na posao nije stigao, jer su ga presreli i oteli autom Folksvagen bele boje bez vidljivih oznaka, navode iz Telekoma.

Za sada nije poznato gde je Uroš Vukašinović odveden i ko ga je oteo, ali izražavamo bojazan da je u pitanju još jedan atak na Srbe na Kosovu i Metohiji od strane tzv. kosovske policije.

Telekom Srbija će preduzeti sve pravne aktivnosti kako bi zaštitio svog zaposlenog, stoji u obaveštenju kompanije.

Saopštenje kosovske policije

Kosovska policija saopštila je da je u ranim jutarnjim satima uhapšen Srbin U. V. iz Leposavića osumnjičen za umešanost u napad na novinare. Kako se navodi u saopštenju objavljenom na Fejsbuk nalogu policije, U. V. je uhapšen nakon “intezivnih istraga i pribavljanih dokaza o umešanosti u napad na novinare u Leposaviću 16. juna”.

“Sve dalje radnje biće preduzete u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima”, kaže se u saopštenju policije.

Dodaju da će Policija nastaviti da održava javni red i mir i da sprovodi vladavinu zakona.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare