6. Jula 2023.

Haos na ulicama Izraela: Demonstracije zbog prinudne ostavke šefa policije u Tel Avivu

Hiljade demonstranata izašlo je na ulice širom Izraela zbog prinudne ostavke šefa policije tog grada Amija Ešeda.

Demonstranati su blokirali u sredu glavni auto-put u Tel Avivu i glavne saobraćajnice i raskrsnice širom Izraela, nosili su plavo-bele izraelske zastave, plesali su na ulici i palili lomače, a policija, koja je na momente koristila vodeni top, pokušavala je da potisne gomilu, prenosi AP.

Tokom direktnog prenosa u vestima, jedan vozač automobila je prošao kroz gomilu demonstranata, prilikom čega je oborio jednog čoveka. Vozač je uhapšen, kao i nekoliko demonstranata, objavili su izraelski mediji.

Ešed je ranije danas održao konferenciju za medije na kojoj je saopštio da je smenjen sa funkcije komandanta policije u Tel Avivu “iz političkih razloga”, dodavši da plaća “strašnu cenu” jer je želeo da spreči “građanski rat”.

On je dodao da nije mogao da ispuni očekivanja ministra unutrašnjih poslova Bena Gvira koja su, kako je naveo, uključivala “kršenje pravila i procesa, i jasno mešanje u profesionalno donošenje odluka”.

“Lako sam mogao da upotrebim nesrazmernu silu i popunim hitnu pomoć u Ičilovu (medicinski centar) po završetku svakih demonstracija u Tel Avivu. Mogli smo da očistimo Ajalon (auto-put) za nekoliko minuta po strašnu cenu lomljenja glava i kostiju”, rekao je Ešed.

On je naveo da je kao komandant naučio generacije policajaca da prepoznaju “granice sile, da čuvaju naš ugovor sa javnošću”.

“Nažalost, prvi put u moje tri decenije službe, susreo sam se sa bizarnom realnošću da mir i red nisu željeni cilj, već suprotno”, dodao je Ešed.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare