11. Oktobra 2023.

Hamas je izbjegao otkrivanje „vraćajući se u kameno doba“

Iznenadni napad Hamasa bio je najveći prodor u odbrani Izraela od Jom Kipurskog rata.

Više od dve godine Hamas je uspešno ubeđivao Izrael pričom da je previše umoran od rata da bi se uključio u novi sukob. On je detaljno isplanirao subotnji iznenadni napad, izbegavši obaveštajni nadzor i vrativši se u „kameno doba“, piše britanski Telegraf.

Smatra se da je Izrael pretrpeo veliki neuspeh obaveštajnih službi kada je verovao da drži Hamas pod kontrolom pružajući ekonomske podsticaje radnicima u Gazi, uprkos tome što su borci očigledno trenirali u Pojasu Gaze u isto vreme.

Iznenadni napad Hamasa bio je najveći proboj u odbrani Izraela od Jom Kipurskog rata pre 50 godina.

Zbog ogromne greške Ronen Bar, šef izraelske obaveštajne agencije Šin Bet, našao se pod velikim pritiskom, ali mnogi smatraju da će konačnu odgovornost morati da preuzme Benjamin Netanjahu, premijer koji je u subotu saopštio da je Izrael je u ratu.

Hamas je poslednjih meseci koristio obaveštajnu taktiku bez presedana da obmane Izrael, ostavljajući javnosti utisak da ne želi rat sa Izraelom dok se tajno priprema za masovnu operaciju, rekao je Rojtersu izvor blizak grupi.

Izraelski dronovi za nadzor rutinski lete iznad blokiranog pojasa Gaze, a granicu čuvaju vojnici i nadzorne kamere uz jake mere bezbednosti. Unutar enklave stalno rade obaveštajne agencije. Uprkos tome, Hamas je uspeo da napadne izraelske gradove u napadu koji je uključivao infiltraciju vojnika, uz pomoć buldožera, padobrana i motocikala, ubivši više od 800 Izraelaca i otevši još desetine.

Egipatski bezbednosni zvaničnik rekao je da je Egipat, koji je često posredovao između Izraela i Hamasa, više puta upozoravao Jerusalim da dolazi „nešto veliko“.

– Upozorili smo ih da će situacija eksplodirati, vrlo brzo, i da će biti velika. Potcenili su takva upozorenja, rekao je on.

Izraelski zvaničnici su se umesto toga fokusirali na Zapadnu obalu, a ne na Gazu, dodao je bezbednosni zvaničnik.

Netanijahuovu vladu čine pristalice jevrejskih doseljenika sa Zapadne obale, koji su zahtevali mere bezbednosti u toj oblasti u poslednjih 18 meseci usred sve veće plime nasilja.

Haaretz, vodeći list u polarizovanom Izraelu, direktno je okrivio Netanijahua. U komentaru je optužen da je „potpuno propustio da prepozna opasnosti” uspostavljanja „vlade aneksije i oduzimanja imovine” formiranjem koalicije sa ekstremnom desnicom i sprovođenjem politike koja je „otvoreno ignorisala postojanje i prava Palestinaca”.

Bezbednosni zvaničnici su priznali da je Izrael bio iznenađen napadom, koji je bio tempiran da se poklopi sa Šabatom i verskim praznikom.

  • Ovo je naš 11. septembar, rekao je major Nir Dinar, portparol Izraelskih odbrambenih snaga.
  • Uhvatili su nas. Iznenadili su nas i munjevito stigli sa više lokacija – iz vazduha, sa zemlje i sa mora, rekao je on.

Amir Avivi, penzionisani izraelski general, rekao je da se Hamas „vratio u kameno doba“ kako bi izbegao da se njihovi planovi otkriju. On je objasnio da su militanti izbegavali da koriste telefone i kompjutere i da su sve planirali u prostorijama koje nisu mogle da budu predmet tehnološke špijunaže ili su otišle u potpuno podzemlje.

Hamasove pripreme su očigledno bile drske, pošto su borci izgradili lažno izraelsko naselje u Gazi, na koje su uvežbavali vojne napade.

Izvor blizak Hamasu tvrdi da su teroristi snimili svoje manevre, što je izraelska obaveštajna služba možda pogrešno protumačila kao zezanje.

– Izrael ih je sigurno video, ali su bili uvereni da Hamas nije spreman da uđe u sukob, rekao je izvor.

Čini se da drugi video snimci koje je objavio Hamas prikazuju jedinicu obučavanja zmaja bez pogona sa oznakama na kojima piše Skuadron Air Force Falcon.

Neki militanti su koristili paraglajdere za jednu osobu, a drugi za dve osobe. Na snimku se vidi kako vežbaju sletanje na metu sa spremnim oružjem.

Izrael je povukao trupe i naseljenike iz Gaze 2005. godine, ali je uspeo da zadrži teritoriju pod kontrolom uz pomoć obaveštajne zajednice, koja je stekla auru nepobedivosti. Primeri za to su atentati na vođe Hamasa, koji su umrli u svojim spavaćim sobama, ili napadi na tajne podzemne tunele.

Subotnji napad je proleteo ispod radara, iako su bili potrebni meseci planiranja, obuke i koordinacije. U protekle dve godine, Hamas se uzdržavao od vojnih operacija protiv Izraela, čak i kada je druga oružana grupa sa sedištem u Gazi, Islamski džihad, pokrenula sopstvene napade.

Hamasova uzdržanost izazvala je kritike među njegovim pristalicama, ponovo sa ciljem da se stvori utisak da Hamas više muče ekonomski problemi nego novi rat, rekao je izvor.

Izrael se dugi niz godina ponosio svojom sposobnošću da se infiltrira u islamističku grupu, ali Hamas je preduzeo mere predostrožnosti kako bi osigurao da plan ne procuri.

Mnogi lideri Hamasa nisu znali za planove, a 1.000 boraca koji su učestvovali u subotnjem napadu nisu imali pojma šta je tačno svrha obuke, dodao je izvor.

U međuvremenu, grupa je nastojala da ubedi Izrael da je više zainteresovan da radnici u Gazi, uskom pojasu zemlje sa više od dva miliona stanovnika, imaju pristup poslovima van granica.

Od rata sa Hamasom 2021, Izrael je uložio napore da osigura osnovni nivo ekonomske stabilnosti u Gazi.

Ponudili su podsticaje, uključujući hiljade dozvola, kako bi stanovnici Gaze mogli da rade u Izraelu ili na Zapadnoj obali, gde plate u građevinarstvu, poljoprivredi ili uslužnim delatnostima mogu biti 10 puta veće nego u Gazi.

  • Naterali su nas da pomislimo da žele novac, rekao je izvor iz izraelskog obezbeđenja.

Drugi izvor tvrdi da je Izrael verovao da je vođa pokreta u Gazi Jahja Al-Sinvar bio zaokupljen vođenjem Gaze, a ne ubijanjem Jevreja.

Istovremeno, Izrael je pomerio svoj fokus sa Hamasa dok se zalagao za dogovor o normalizaciji odnosa sa Saudijskom Arabijom, dodao je on.

Penzionisani general Jaakov Amidror, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost premijera Netanjahua, rekao je novinarima u nedelju da je napad predstavljao veliki propust obaveštajnog sistema i vojnog aparata na jugu.

On je rekao da su neki od izraelskih savetnika govorili da je Hamas počeo da preuzima “više odgovornosti”.

  • Glupo smo počeli da verujemo da je to istina. Tako da smo pogrešili. Nećemo ponoviti ovu grešku i uništićemo Hamas, polako ali sigurno.

Neuspeh Izraela da se pripremi za napad Hamasa bio je kolosalan neuspeh u prikupljanju obaveštajnih podataka, rekao je kolega iz Čatam hausa.

Govoreći za novinsku agenciju PA, profesor Iossi Mekelberg je rekao:

– Izrael je uložio milijarde dolara u blokiranje tunela i izgradnju sofisticiranije ograde, a ipak je Hamas uspeo da uđe u Izrael za nekoliko sati, kako su to uspeli? Kako su trenirali paraglajdere?, upitao je.

Na dan samog napada, 400 pripadnika elitnih snaga probilo je utvrđenu ogradu Gaze koristeći eksploziv kako bi otvorili rupe kako bi se infiltrirali na izraelsku stranu.

Nakon što su neki prešli ogradu na motociklima, buldožeri su počeli da šire rupe kako bi grupe mogle da uđu na teritoriju Izraela na četvorotočkašima, rekao je za Rojters izvor blizak Hamasu.

Komandosi su napali prve linije odbrane Izraela, upali u spavaonice vojnika i zauzeli baze i štab izraelske vojne operacije za južnu Gazu, rekao je izvor.

Na snimcima koje je objavio Hamas vide se borce kako probijaju bezbednosne ograde, a prigušeno svetlo i slabo sunce sugerišu da se to dešavalo otprilike u isto vreme kada su projektili pali na Izrael.

Druga jedinica je korišćena za identifikaciju položaja i kretanja izraelskih vojnika i za nadgledanje njihovog štaba, dok su bespilotne letelice raspoređene da napadnu osmatračnice i da nadgledaju granično područje.

Kontraadmiral Danijel Hagari, glavni izraelski vojni portparol, priznao je da vojska duguje javnosti objašnjenje za bezbednosne propuste. Ali rekao je da sada nije vreme za to.

  • Prvo ćemo se boriti, pa tek onda sprovesti istragu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare