27. Maja 2023.

Gvardiola: Poznajući Španiju, teško će se izboriti sa rasizmom

Španski trener, koji će sa svojim timom 3. juna igrati za drugi domaći pehar u sezoni – finale FA Kupa sa Junajtedom – osvrnuo se i na “temu svih tema” trenutno u Španiji.

Rasisitički napadi na igrača Reala Vinisijusa stavili su po straini sve druge fudbalske teme. Reagovala je država, policija, La Liga, oglasio se i predsednik Brazila, a evo sad i Gvardiola.

Kao čovek u čijoj se zemlji na mečevima učestalo dešavaju slučajevi rasizma, imao je šta da kaže Englezima.

“La Liga bi trebalo da uči od Premijer lige. Ovde su po tom pitanju vrlo strogi. Znaju šta treba da urade. Rasizam je problem koji postoji svuda”, rekao je Gvardiola.

Nadovezao se, pokušao je da ponudi širu sliku ovog kompleksnog problema. Poruka koju šalje je da nijedan narod ne bi trebalo da misli da je superiorniji od drugog.

Misleći da smo bolji od svojiһ komšija, da smo bolji jedni od drugiһ. Za sve generacije i svuda. Naši preci potiču od emigranata, preživeli su ratove, diktatore, i morali su da napuste svoje zemlje. Tamo su formirali porodice i vratili se tamo gde su rođeni. Problem je što rasizma ima svuda. Ne samo u Španiji sa Vinisijusom. Ne samo zbog pola, već i zbog boje kože. To se dešava jer verujemo da je naš jezik bolji od drugog, da je naša zemlja bolja od druge… Moramo priһvatiti različitost kao ljudsko biće, ali trenutno smo jako daleko od toga. Nisam toliki optimista da će se to desiti pogotovo znajući Španiju… Ima dosta crnaca koji istupaju i zalažu se za ono za šta ne bi trebalo da se zalažu. Nadajmo se da će pravda to učiniti“.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare