26. Februara 2024.

Guterešu, dobro jutro, Kolumbo!

Šef UN-a, Antonio Gutereš, izrazio je žaljenje što SB UN nije uspeo da adekvatno odgovori na sukob Izraela i Hamasa u Gazi i rusku invaziju na Ukrajinu.

On je rekao da su sukobi “možda fatalno” potkopali autoritet Saveta bezbednosti.

Govoreći na otvaranju Saveta UN za ljudska prava u Ženevi, Gutereš je rekao da se Savet bezbednosti UN često nalazio u ćorsokaku i “nesposoban da deluje po najvažnijim pitanjima mira i bezbednosti našeg vremena”.

“Nedostatak jedinstva Saveta po pitanju ruske invazije na Ukrajinu i izraelskih vojnih operacija u Gazi posle užasnih terorističkih napada Hamasa 7. oktobra ozbiljno je, možda i fatalno, potkopao njegov autoritet”, rekao je on.

“Savetu je potrebna ozbiljna reforma njegovog sastava i metoda rada,” rekao je Gutereš.

Sjedinjene Države su prošle nedelje ponovo stavile veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom se blokira zahtev za hitnim humanitarnim prekidom vatre u ofanzivi Izraela na Gazu.

To je bio treći američki veto na nacrt rezolucije od početka rata između Izraela i Hamasa napadom te terorističke grupe 7. oktobra.

Procenjuje se da je oko 1,5 miliona stanovnika Gaze smešteno u šatorima i drugim improvizovanim skloništima u gradu Rafa na granici sa Egiptom, a većina njih je pobegla iz svojih domova dalje na sever da bi izbegla ofanzivu Izraela.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare