22. Januara 2025.

Gulaš od slatkog krompira i slanutka će vas zasititi satima

Spreman je za samo 30 minuta

U posljednjih nekoliko godina, batat se etablirao kao odličan sastojak mnogih jela. Iako se najčešće priprema zapečen u rerni ili kao pire, odličan je i u varivima. Specifičnog je slatkastog okusa, zbog čega se odlično slaže sa nečim neutralnim kao što je slanutak, ukusna i nutritivno vrijedna grahorica. Slatki krompir i slanutak “u supi” u kombinaciji sa pažljivo odabranim začinima čine hranljiv, aromatičan gulaš, idealan za hladne dane.

Bilo da tražite zdrav ručak ili nešto novo da obogatite svoj jelovnik, ovaj gulaš će vas osvojiti jednostavnošću pripreme i bogatstvom okusa – baš kao što to čine najbolji recepti iz prošlosti prilagođeni modernom vremenu. Sastojke i pripremu pogledajte u videu!

Gulaš od slatkog krompira i slanutka

Sastojci za 4 osobe:

1 veći slatki krompir, oguljen i narezan na kockice

1 šargarepa, narezana na kolutove

1 svježa crvena paprika narezana na kockice

2 kašičice Vegeta Natur paste od belog luka

2 supene kašike Vegeta Natur paste od luka

pola kašičice ljute paprike Vegete Maestro

200 ml Podravka passata

400 g Podravka slanutka

500 ml Podravka povrtnog temeljca

1 Vegeta Maestro lovorov list

2 kašike maslinovog ulja

150 ml creme fraiche ili pavlake

so i biber po ukusu

svježi peršun za dekoraciju

Priprema:

Zagrijte maslinovo ulje u loncu na srednjoj vatri. Dodajte šargarepu, svježu crvenu papriku i batat, kratko prodinstajte. Dodajte lovorov list.

Umiješajte paste od luka i bijelog luka i kratko prodinstajte. Dodajte ljutu papriku. Ulijte povrtni temeljac. Pustite da prokuha, a zatim smanjite vatru. Kuvajte na laganoj vatri dok batat ne omekša.

Umiješajte pasatu i biber, zatim slanutak i kratko prokuhajte. Ako želite gušći gulaš, malo povrća usitnite štapnim mikserom.

Gulaš ukrasite svježim peršunom i poslužite uz creme fraiche ili pavlaku.

Jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare