11. Oktobra 2023.

Grupa “Bijelo Dugme” svirala Titu samo 8 sekundi: Kada je čuo ovu pjesmu uradio je nevjerovatnu stvar

Brega je svojevremeno progovorio o čuvenim incidentru i otkrio kako je Tito zaista reagovao na pesme “Bijelog dugmeta”.

“Bijelo Dugme” je jedna od najuticajnijih i najvoljenijih rok grupa u bivšoj Jugoslaviji, ali i širom Balkana. Članovi kultnog benda su postali poznati po sposobnosti da kombinuju različite muzičke žanrove, a njihova muzika je bila emotivna, dok su tekstovi često nosili dublje društvene i političke poruke. Pjesme kao što su “Šta bi dao da si na mom mjestu,” “Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac,” i “Ne spavaj mala moja muzika dok svira” postale su klasici i danas se smatraju himnama mnogih generacija.

Čuveni sastav je osnovan 1974. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Grupa je prvobitno osnovana od strane Gorana Bregovića, tada mladog i talentiranog muzičara, kao i Zije Ćerimagića (klavijature), i Željka Bebeka (vokal) koji je postao njihov prvi frontmen. Kasnije su im se pridružili i drugi izvanredni muzičari, kao što su Milić Vukašinović (bubnjevi), Ipe Ivandić (bas gitara), i Vlado Pravdić (gitara).

Ni “Dugmići” nisu bili imuni na turbulencije koje su pratile raspadi Jugoslavije. Grupa se raspala i ponovo okupila nekoliko puta tokom svoje karijere, menjajući sastav i eksperimentišući sa zvukom. Bez obzira na sve te izazove, njihova muzika i nasleđe ostali su neporecivi.

Legendarni nastup pred Titom

Goran Bregović. govoreći jednom prilikom o politizaciji muzike, opisao je kako je izgledalo kada su zasvirali pred predsednikom SFRJ Josipom Brozom Titom, te se osvrnuo na tvrdnje da je njegov “pastirski-rok bend” bio državni projekat.

“A to da je “Bijelo dugme” bilo državni projekat? Sećam se kad su nas pozvali da sviramo Titu za Novu godinu. Neki unuci Titovi su pevali: “Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac”, pa su doveli taj bend što peva tu pesmu jer su shvatili da drug Tito želi da čuje baš to”, objašnava Brega i dodaje:

“Ali kako je Tito posle pet sekundi naše svirke začepio uši, skinuli su nas sa bine posle nekih osam sekundi. Tako da sam najviše deset sekundi svirao kao državni projekt – rekao je Bregović u intervjuu za “Nedeljnik”.

Isti je događaj svojevremeno komentarisala i Tereza Kesovija koja je okrenula priču i rekla da oni nisu zapravo oterani, već je Tito bio taj koji nije mogao da ih sluša, pa je izašao iz prostorije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare