Svake nedelje u MasterChefu na TV Prva imate priliku da uživate u sjajnoj takmičarskoj atmosferi, ali i novim receptima.
U 20. epizodi MasterChefa sedmoro takmičara je kuvalo zajedno sa sudijom Filipom Ćirićem, jelo po njegovom izboru.
Reč je o grilovanim telećim brizlama sa lardom, jeguljom u terijaki marinadi, žuom od crnog luka sa baharat začinom i pireom od karfiola.
Teleće brizle:
- 150 g telećih brizli
- morska so, sveže mleveni biber
- tanki listovi lard slanine
Jegulja u terijaki marinadi:
- 50 g jegulje
- 1 kašika terijaki sosa
Žu od crnog luka sa baharat začinom:
- 2 srednja crna luka, narezan na tanke kolutove
- 500 ml telećeg temeljca
- 100 ml crnog vina
- 1 kašičica baharat začina
- 20 g hladnog maslaca
- 2 kašike maslinovog ulja
- so i biber
Pire od karfiola “straćatela”:
- 150 g karfiola
- 50 g maslaca
- 20 g sveže rendanog karfiola
- so
Priprema:
1. Teleće brizle:
Očistiti i blanširati brizle 5 minuta u slanoj vodi, zatim odmah ohladiti.
Začiniti solju i biberom, umotati u tanke listove larda.
Grillovati na žaru sa ćumurom oko 3-4 minuta sa svake strane dok ne budu hrskave.
2. Jegulja:
Jegulju marinirati u terijaki sosu 15 minuta.
Zatim je grillovati na ćumuru 2-3 minuta sa svake strane do željene zlatne boje.
3. Žu od crnog luka sa baharat začinom:
Crni luk karamelizovati u maslinovom ulju na laganoj vatri.
Dodati baharat začin, kratko propržiti.
Dodati crno vino, kuvati dok skoro ne ispari.
Naliti telećim temeljcem i redukovati na pola volumena.
Procediti, dodati hladan maslac, začiniti solju i biberom.
4. Pire od karfiola “straćatela”:
Karfiol skuvati, dobro ocediti, izblendati sa maslacem i malo soli.
Pred serviranje dodati sveže rendani karfiol za “straćatela” efekat.
Serviranje:
Na tanjir staviti pire od karfiola, preko njega poređati grillovane brizle i jegulju.
Preliti žuom od crnog luka i poredjti male listice maticnjaka preko jela.