24. Decembra 2025.

Gratinirani krompir

Gratinirani krompir je jedno od onih jela koje podjednako dobro funkcioniše kao bogat prilog, ali i kao samostalni obrok.

Tanke kriške krompira, kuvane u aromatičnoj pavlaci i zapečene sa sirom, daju savršeno kremastu unutrašnjost i neodoljivu zlatnu koricu.

Ovo je recept koji ne zahtijeva mnogo truda, a rezultat je uvijek impresivan. Zato je naš prijedlog ako za praznike želite da isprobate nešto drugačije.

Vrijeme pripreme:

15 minuta + 90 minuta pečenje

Sastojci:

6-8 srednje velikih krompira

500 ml pavlake za kuvanje

100 g rendanog parmezana

70 g putera

4-5 čenova bijelog luka

po ½ kašičice suvog peršuna, timijana i origana (po želji)

1 kašičica senfa (dižon je najbolji izbor)

1 kašičica bibera

2 kašičice soli

250 g sira za posipanje (ementaler, grijer, gauda ili mocarela)

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Krompir oljuštite i isjecite na vrlo tanke kolutove.

U šerpu sipajte pavlaku za kuvanje, dodajte so, biber, suve začine, puter, sitno sjeckan bijeli luk, senf i rendani parmezan. Zagrijavajte na tihoj vatri dok se puter ne otopi i smjesa blago ne provri. Kuvajte 5-6 minuta, uz povremeno miješanje.

Prelijte vruću smjesu preko krompira i dobro promješajte kako bi se svi listići ravnomjerno obložili. Krompir prebacite u vatrostalnu posudu – možete ga pažljivo slagati u redove ili jednostavno poravnati kašikom.

Prelijte ostatkom smjese iz posude, pokrijte aluminijumskom folijom i pecite najmanje sat vremena, a po potrebi i do sat i po, dok krompir potpuno ne omekša.

Zatim skinite foliju, pospite rendanim sirom i pojačajte temperaturu rerne na 220 stepeni. Zapecite još oko 15 minuta, dok sir ne dobije lijepu zlatnu boju.

Poslužite toplo, kao savršen prilog uz meso ili kao samostalno, kremasto jelo koje osvaja na prvi zalogaj.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare