6. Juna 2023.

Granatirana velika brana na jugu Ukrajine, apel stanovništvu

I dok ruski zvaničnici tvrde da je reč o “terorističkom napadu”, Kijev navodi da su za urušavanje odgovorne ruske snage.

Brana Nova Kahovka uništena u granatiranju

Urušena je brana Nova Kahovka u delu Hersonske oblasti koja je pod kontrolom ruskih snaga, saopštila je ukrajinska vojska. Naveli su da obim razaranja, brzina odliva vode i razmere poplave zasad nisu poznati. Za urušavanje brane krive rusko granatiranje.

Da je brana uništena u granatiranju tvrde i ruske snage i navode da je okolno područje poplavljeno, prenosi Tas. Oni tvrde da je reč o terorističkom napadu.

Gornji deo Kahovske hidroelektrane porušen je u granatiranju koje su izvele Oružane snage Ukrajine, sama brana hidroelektrane je očuvana, izjavio je šef administracije Novokahovskog gradskog okruga Vladimir Leontjev.

„Uništenje hidroelektrane je katastrofa koju su izazvale ukrajinske vlasti, kao i oni koji njima upravljaju. Marionetski ukrajinski režim“, izjavio je Leontjev u emisiji „Solovjov Lajv“.

Prema njegovim rečima, nivo vode, nakon što je gornji deo porušen, podigao se za 5 metara, a nekoliko ostrva nizvodno već je potpuno poplavljeno.

Na licu mesta nalaze se hitne službe.

Leontjev je ocenio da je šteta usled granatiranja ozbiljna i da će radovi na obnovi biti slični ponovnoj izgradnji hidroelektrane.

Gradonačelnik je naglasio da ukrajinske snage nastavljaju granatiranje Nove Kahovke.

Zbog pogoršanja situacije, pres služba administracije Novokahovskog gradskog okruga objavila je da stanovnici priobalnih naselja u Hersonskoj oblasti treba da budu spremni na evakuaciju.

Prema pretpostavkama operativnih službi Hersonske oblasti, ukrajinske snage granatirale su hidroelektranu iz višecevnih bacača raketa „oljha“.

Lider zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov saopštio je da zbog incidenta rad Zaporoške nuklearne elektrane trenutno nije ugrožen.

Prethodno su brojni Telegram kanali objavili informaciju da je Kahovska hidroelektrana, navodno, porušena. Neki su objavili snimke uništene brane.

Zelenski sazvao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine Aleksej Danilov saopštio je da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zbog granatiranja Kahovske hidroelektrane sazvao vanrednu sednicu Saveta.

Šef Hersonske okružne vojne administracije koga je imenovao Kijev, Aleksandar Prokudin, izjavio je sa svoje strane da će u roku od pet sati nivo vode nakon granatiranja hidroelektrane dostići kritičan nivo.

On je takođe najavio evakuaciju stanovnika sa desne obale Dnjepra, kojima preti poplava. On je pozvao stanovnike priobalnih područja da ponesu dokumenta i čekaju autobuse za evakuaciju.

Rusija je ranije uputila pismo Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u kome apeluje da je neophodno da ukrajinska vojska prekine granatiranje hidroelektrane.

Kahovska hidroelektrana nalazi se pet kilometara od grada Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti. Njeno rušenje može dovesti do pogibije hiljade ljudi.

Nakon što se brana Nova Kahovka urušila u Hersonskoj oblasti došlo je do izlivanja vode širom ratne zone, tvrde i ukrajinske i ruske snage. Nema saglasnosti oko toga ko je kriv za kolaps velike brane na Dnjepru. Ova brana je ne samo omogućavala vodosnabdevanje Krima, već i nuklearne elektrane u Zaporožju.

Brana Nova Kahovka, visoka 30 metara i duga 3,2 kilometra (2 milje), izgrađena je 1956. godine na reci Dnjepar kao deo hidroelektrane Kahovka.

Sadržala je rezervoar približno iste zapremine kao Veliko slano jezero u Juti, a takođe je snabdevala vodom poluostrvo Krim, koje je Rusija pripojila 2014. godine, i nuklearnu elektranu u Zaporožju, koja je takođe pod ruskom kontrolom.

Ukrajinska vojska je saopštila da su ruske snage raznele branu, dok je zvaničnik kojeg je Moskva postavila rekao da je to bio “teroristički napad”.

Brana Nova Kahovka pomagala je i u radu hidroelektrane Kahovka. Uništavanje brane doprineće tekućim energetskim problemima Ukrajine, nakon što je Rusija provela nedelje ranije ove godine ciljajući vitalnu infrastrukturu.

Urušavanje brane moglo bi da uništi sistem kanala koji navodnjava veći deo južne Ukrajine, uključujući Krim.

Ukrajinska policija apelovala je na evakuaciju građana ugroženih izlivanjem vode, kao i na to da isključe električne aparate iz struje.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare