27. Jula 2023.

Grafička karta koja radi bez kablova za napajanje uskoro u prodaji

Međutim, takva grafička karta oslobođena bilo kakvih spoljnih kablova i konektora za napajanje, zahteva će novu matičnu ploču

Jedan od najvećih svetskih proizvođača komponenti za personalne računare nedavno je na Computex 2023 sajmu predstavio koncept grafičke karte koja je u potpunosti oslobođena konvencionalnih eksternih kablova i konektora za napajanje. Ukoliko ste pomislili da je u pitanju neki model sa slabašnim grafičkim procesorom koji vuče malo struje, prevarili ste se. U pitanju je punokrvni gejming GPU klase GeForce RTX 4070.

Poslednje vesti govore da bi pomenuti Asus koncept grafičke kartice bez konektora, uskoro mogao postati stvarnost. Ako ovaj predlog zaživi, najboljim i najbržim grafičkim karticama više neće biti potrebni kablovi za napajanje. Zahtevnim PC moderima i korisnicima koji sklapaju računare će se sigurno svideti ova ideja jer će pomoći u nameri da smanje nered koji stvaraju kablovi u unutrašnjosti kućišta računara, prenosi Tomshardware.

Jedan od najupečatljivijih uređaja na proteklom Computex 2023 sajmu je svakako bio prototip GeForce RTX 4070 gejming model bez eksternih konektora za napajanje. Grafička kartica nije imala konvencionalni 8-pinski PCIe konektor, niti noviji često kritikovani  16-pinski 12VHPWR konektor za napajanje, koji je već́ prošao kroz brzu reviziju radi poboljšanja sigurnosti. Bez obzira na to, grafička kartica ne crpi magično energiju iz ničega, već́ koristi specijalni priključak, što je jedina mana ovog koncepta.

Grafička karta bez kablova je san mnogih PC entuzijasta

Umesto uobičajenih PCIe konektora za napajanje na koje smo do sada navikli, Asus je ugradio specijalno prilagođeni konektor nazvan „GC_HPWR“ konektor koji je fizički sličan dosadašnjem PCIe x1. GC_HPVR konektor se nalazi tik pored tj u produžetku klasičnog PCIe 4.0 x16 konektora.

grafička-karta-bez-kablova

Za razliku od 16-pinskog kabla za napajanje koji ide iz strujnog ispravljača, a koji se do sada povezivao sa grafičkom karticom, on se u ovom slučaju uključuje u konektor na zadnjoj strani matične ploče gde struja prolazi kroz slot do grafičke karte. Kao rezultat toga, grafička kartica neće moći da funkcioniše na običnoj matičnoj ploči. Zahteva specijalni slot koji će se naći na novim Asus matičnim pločama koje koriste BTF (Back To Future) dizajn, gde su svi konektori za napajanje prebačeni na poleđinu matične ploče.

grafička-karta-bez-kablova

Dobro obavešteni izvor iz Kine koji je nedavno prisustvovao Bilibili World 2023 sajmu u Šangaju, tvrdi da će Asus na jesen započeti masovnu proizvodnju grafičke kartice bez konektora kako bi proizvodi mogli da se pojave na tržištu pre kraja godine. Pošto smo već videli GeForce RTX 4070 Megalodon i TUF Gaming Z790 BTF u crnoj kolor temi, Eika Studio je primetio novu belu varijantu iste GeForce RTX 40-serije grafičkih karti, kao i predstojeću TX Gaming B760-BTF WiFi matičnu ploču za Intel Raptor Lake i Raptor Lake Refresh procesore.

Zbog dizajna i potrebnih dodatnih komponenti, grafičke kartice bez konektora i odgovarajuće BTF matične ploče će verovatno imati neznatno veću cenu u poređenju sa standardnim hardverom. Pitanje od milion dolara je da li viša cena može da ubedi potrošače da se prebace na ovo rešenje. Dizajn bez kablova ne nudi nikakve prednosti u pogledu performansi, osim što čini da vaša konfiguracija izgleda urednije i izbegava rizik od topljenja i kvara 12VHPWR konektora za napajanje.

Benchmark.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare