26. Jula 2023.

Grad Viksa – ruska prestonica ulične umjetnosti i muzej na otvorenom

Ruski gradić Viksa idealan je primjer uspješne transformacije u kojoj je urbanističko sivilo pretvoreno u veliko umjetničko platno. Poslednjih nekoliko godina ulična umetnost, odnosno strit-art, zauzima vodeću poziciju u svetu umetnosti, a ovaj vid samoizražavanja prožet individualnošću i kreativnošću privlači na hiljade turista, pretvarajući grad u muzej na otvorenom.

Malena Viksa u Nižegorodskoj oblasti Rusije pre samo 12 godina bila je običan gradić, čije je sivilo savršeno oslikavalo industriju teške metalurgije koja se u njemu razvijala, a jedinstveni spoj nepreglednih fabričkih kompleksa i istorijskih građevina zahvaljujući maštovitim stanovnicima ubrzo su postali veliko umetničko platno.

“Viksa 10000” – Kako je sumoran gradić postao prestonica strit-arta

Početkom 2010-ih godina grad Viksa pokrenuo je ambiciozan projekat pod nazivom “Viksa 10000” a cilj ove inicijative ogledao se u preobražaju sivih industrijskih građevina i zidina u koloritne i atraktivne umetničke ekspozicije. Malo pomalo, čitav grad preplavili su murali, umetničke instalacije, pa čak i postavke sa interaktivnim savremenim tehnologijama poput dopunjene realnosti.

Kako bi se privukao što veći broj talentovanih i svetski poznatih uličnih umetnika, u Viksi su počeli da se organizuju i međunarodni umetnički festivali, a ovi događaji iz godine u godinu privlačili su sve veći broj umetnika sa svih krajeva sveta. Ovakva jedinstvena “razmena” kultura, umetničkih stilova i pogleda na svet za jako kratko vreme pretvorila je Viksu u prestonicu strit-arta.

“Na ptičijem talasu”

Jedna od najvećih atrakcija Vikse jeste art-objekat pod nazivom “Na ptičijem talasu” – ova 6 metara visoka postavka sačinjena je od mnoštva kućica za ptice i simbol je jedinstva. Ideja mladih umetnika bila je da se skrene pažnja na naše prve komšije koje svakodnevno viđamo na ulicama i u parkovima i na koje veoma retko obraćamo pažnju, a za što bolji dojam, skulptura je opremljena i zvučnicima koji prenose cvrkut ptica koje obitavaju u parku nedaleko od centra grada. Na ovaj način, čak 10 vrsta ptica dobilo je svoj “glas” u središtu grada.

Stanovnici Vikse ubrzo zavoleli umetnost

Kulturni preobražaj gradića veoma brzo “uvukao se pod kožu” i lokalnom stanovništvu, koje je rado podržalo umetnički proces i postaralo se da se umetnici u Viksi osećaju kao kod kuće. Štaviše, očarani kreativnošću i umetničkom slobodom, stanovnici su čak “poklanjali” i fasade svojih kuća i zgrada umetnicima, kako bi oni imali “platno” po kome će šarati.

I tako, svake godine, na svakom ćošku, “niču” nova umetnička dela koja svojom jedinstvenošću motivišu mlade naraštaje da svoju kreativnost ispolje na najlepši mogući način i doprinesu razvoju grada. Klasični grafiti, murali poznatih ličnosti, savrmene instalacije i druge inovacije postale su najveće atrakcije grada, a konkursi koji se organizuju podstiču umetnike da svoje radove “izlažu” baš u ovom muzeju pod vedrim nebom.

https://www.youtube.com/watch?v=xte-Pej1oRA

RTmagazin.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare