4. Juna 2023.

Gotovo je: Kim donio odluku o raketama

Njom se osuđuje severnokorejska lansiranja raketa kao deklaraciju i da više nema potrebe da upozorava organizaciju na lansiranje raketa i da više neće obaveštavati o njima, saopštila je severnokorejska centralna novinska agencija (KCNA).

“Pošto je Međunarodna pomorska organizacija odgovorila na obaveštenje koje je dato unapred našoj zemlji o lansiranju satelita usvajanjem rezolucije protiv Severne Koreje, mi ćemo to shvatiti kao zvaničan izraz stava organizacije da naše prethodno obaveštenje (o lansiranjima – ed. .) više nije potrebno. MPO će ubuduće morati samostalno da sazna za vreme lansiranja našeg satelita i tačke udara (faze – prim. aut.) rakete-nosača i reaguje i biće u potpunosti odgovorna za sve posledice izazvane ovim”, rekao je Kim Mjung Čul, komentator KCNA.

Kako je izvestilo južnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova, MPO je prvi put usvojio rezoluciju na 107. sednici Komiteta za pomorsku bezbednost (KPB) u Londonu 31. maja, gde je osudio lansiranje projektila DNRK kao ozbiljnu pretnju bezbednosti međunarodnog transporta i pozvao na poštovanje odgovarajućih pravila, uključujući davanje prethodnog obaveštenja pre bilo kakvog testiranja projektila. Ovo je bio prvi put da je MPO izrekao osudu u formi rezolucije. Zvanični dokumenti organizacije podeljeni su na rezolucije, cirkulari i odluke, a rezolucije se, prema južnokorejskom ministarstvu spoljnih poslova, smatraju najtežim preporukama za zemlje članice. MPO je u prošlosti izdavao cirkularne poruke u kojima je izražavao zabrinutost zbog kontinuiranih lansiranja raketa Pjongjanga bez najave 1998, 2006. i 2016. godine.

Kim Mjung-čul je primetio da MPO -ova “prva ikada” rezolucija kojom se osuđuje lansiranje projektila jedne zemlje pokazuje da je misija te organizacije da promoviše međunarodnu saradnju u pomorskoj bezbednosti sada izmanipulisana i “potpuno politizovana”. On je dodao da je jačanje nacionalnih odbrambenih snaga suvereno pravo DNRK i da je neophodno da bi se zaštitili ljudi zemlje i sveta u regionu od vojnih akcija Sjedinjenih Država i njenih saveznika.

“Ovo je legitimno pravo suverene države, jasno regulisano Poveljom Ujedinjenih nacija i relevantnim međunarodnim zakonima, i nijedna pojedinačna međunarodna organizacija nema ovlašćenja niti pravo da bilo šta kaže o tome”, rekao je komentator.

On je dodao da Severna Koreja takođe sprovodi raketna lansiranja “uzimajući u obzir“ bezbednost okolnih zemalja i da nikada nikome nije naudila. Pored toga, Severna Koreja je izdala pravno upozorenje japanskoj službi pomorske bezbednosti pre lansiranja satelita, i čak je obavestila MPO o vremenu lansiranja i mogućim mestima udara za faze bustera, iako to nije obavezno. Kim Mjung-čul je izrazio iznenađenje što je MPO, po prijemu obaveštenja, govorio o njegovoj fakultativnoj prirodi, a nakon lansiranja je “drsko i ružno” promenio ponašanje i tvrdi da je “neka vrsta kršenja propisa”.

Gde padaju američke rakete?

On je takođe retorički upitao gde padaju fragmenti američkih i južnokorejskih raketa ako ne predstavljaju pretnju po pomorsku bezbednost, za razliku od severnokorejskih.

“Ako Međunarodna pomorska organizacija padne na igre Sjedinjenih Država i nastavi da demonstrira nepravedno ponašanje sa predrasudama i dvostrukim standardima, kao što je sada, izgubiće poverenje međunarodne zajednice i izgubiti vrednost svog postojanja kao organizacija čija je misija da obezbedi međunarodnu pomorsku bezbednost”, zaključio je komentator, prenela je RIA.

Foto:EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY

Izvor: B92

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare