31. Augusta 2023.

Gorivo dobijeno iz ruske nafte preplavilo Evropu

Kijev sada zahteva “zabranu za sve proizvode od ruske nafte koji se prodaju u zemljama G7”.

Dizel, kerozin i druga goriva dobijena iz sirove nafte iz Rusije, preplavila su Evropu, zbog čega Kijev poziva na pooštravanje sankcija Moskvi, prenosi “Politiko”.

Ekonomski savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Oleg Ustenko apelovao je na EU, Veliku Britaniju i SAD, da zatvore “rupu” koja omogućava trećim zemljama, poput Indije, Kine i Turske, da prerađuju naftu kupljenu od moskovskih državnih energetskih kompanija.

U decembru je Grupa 7 (G7 – grupa bogatih zemalja Zapada) pokušala da propiše gornju granicu od 60 dolara po barelu za sirovu naftu iz Rusije. Ideja je bila da se na Moskvu izvrši finansijski pritisak, ali da naftna tržišta nastave da funkcionišu.

Posledica toga je da zemlje, kao što je Indija, kupuju rusku naftu, a zatim je prerađuju i prodaju drugim zemljama.

Indijski uvoz ruske nafte u maju dostigao je 69 miliona barela, što je skoro desetostruko povećanje u odnosu na isti period 2021, pre početka konflikta u Ukrajini. Indija je prošle godine od Rusije kupila 31 milion barela.

Kao rezultat toga, indijski izvoz goriva u EU je naglo porastao. U junu je u EU izvezla 5,1 milion barela dizela i 3,2 miliona barela kerozina.

Dramatičan porast izvoza indijske nafte

Ustenko je posebno izdvojio Indiju, s obzirom da je “i pre invazije kupovala rusku naftu, ali je nivo njihovog uvoza bio marginalan, svega oko jedan odsto nafte uvezene u EU. Sada je na nivou od skoro 40 odsto, što je dramatična promena.”

Kijev sada zahteva “zabranu za sve proizvode od ruske nafte koji se prodaju u zemljama G7”, rekao je Ustenko.

Ustenko je dodao da Kijev želi da gornja granica za rusku naftu iznosi samo 30 dolara po barelu. Poljska i baltičke države zahtevale su prošle godine niže cene, ali su to odbile zemlje poput Grčke, čiji tankeri prevoze rusku sirovu naftu.

Ove mere, dodao je Ustenko, bile bi “signal proizvođačima da je sada potpuno ilegalno snabdevati se ruskom naftom”, jer Moskva ta sredstva, po njegovim rečima, koristi za kupovinu oružja.

Malo je verovatno da će ova ideja naići na podršku.

Prema saradniku američkog Instituta za spoljnu politiku Maksimilijanu Hesu, prerada ruske sirove nafte u trećim zemljama ne znači neuspeh sankcija protiv Rusije.

Deo strategije Zapada, kao što su SAD više puta ponavljale, rekao je Hes, jeste da se održi protok ruske nafte, ali da Moskva zarađuje manje od izvoza.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare