14. Juna 2024.

Gori u Grčkoj: U Atini kao u paklu 

Paklene vrućine, sa temperaturama preko 40 stepeni zabeležene su danas u Grčkoj, a slično vreme se prema najavama meteorologa očekuje i sutra.

Danas u 14 sati živa na termometru popela se do čak 44.5 stepeni. Prema podacima meteorološke stanice “Atina nacional observatori”.

Najviše temperature zabeležene su na Kritu i na Peloponezu, posebno u mestima Hanja, Argolidi i Lakoniji. U mestu Vukoles Hanji na Kritu temperatura je dosegla 44,5 stupnjeva Celzijusa.

Već u 12 sati izmereno 40 stepeni

Meteorolozi su napomenuli da su obično najviše dnevne temperature u 15 sati, pa se veruje da je bila i viša. Živa je već kako pišu grčki mediji pre 12 sati prešla 40. podeok na mnogim područjima Grčke.

Ovaj je prvi toplotni talas koji je zahvatio Grčku, ali ne i poslednji kako najavljuju meteorolozi. Najtoplije će biti u kopnenom delu Grčke, najviše u centralnim i južnim predelima, a vlasti upozoravaju i na veliku opasnost od izbijanja požara.

Impresivni snimci

Grčka televizija EPT A. E. objavila je danas i neverovatan snimak iz vazduha urađeni termalnom kamerom iznad Atine usred toplotnog talasa koji deluje impresivno i zastrašujuće, kao da grad gori. U gradu je danas u 15 sati temperatura bila 40 stepeni i zadržala se na tom stupnju do 18 sati.

Očekuje se da će u petak doći do pada temperature u zapadnim, centralnim i severnim delovima zemlje, dok će u ostatku temperature i dalje biti veoma visoke.

Vlasti su upozorile na opasnost od izbijanja požara u regionu Atike, Korinta, Larise…

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare