18. Maja 2023.

Google započinje proljećno čišćenje: Brišu se nalozi, ovi su prvi na meti

Ako ste vlasnik naloga na Googleu koji niste koristili već dugo vremena, ali želite da ga zadržite, možda nije loša ideja da se prijavite na njega. Kompanija je upravo objavila da će početi da briše neaktivne naloge na koje se niko nije prijavio tokom prethodne dve godine.

Google ovaj potez opisuje kao pojačavanje bezbednosti, ali lako se da naslutiti da je u priči i smanjenje troškova, kao i oslobađanje prostora na serverima.

Svako ko ima nalog koji je neaktivan duže od dve godine dobiće imejl s upozorenjem, a način na koji može da spasi nalog relativno je jednostavan – samo smora da se prijavi u roku od 60 dana. Prvo brisanje naloga najavljeno je za decembar 2023.

Imejl upozorenja biće poslat na nalog koji se briše, kao i na sve one koji služe kao bezbednosna mera. Deaktivacija i brisanje primeniće se na sve aplikacije koje su povezane na nalog, uključujući Gmail, Docs, YouTube, Google, Photos, Meet i Calendar. Mera će obuhvatiti samo oersonalne naloge, što znači da su bezbedni školski i poslovni nalozi.

Iako je kompanija navela da iza ovog poteza štednje stoje bezbednosne mere, u izjavi ima i malo istine. Stari nalozi, pored neažuriranih lozinki, u velikom broju slučajeva nemaju ni aktivan sistem dvofaktorske verifikacije. To ih, navodi Engadget, čini veoma pogodnim za krađu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare