24. Februara 2024.

Google omogućio prvi pogled u Android 15

Google je zvanično objavio prvi Developer Preview (DP) za Android 15, označavajući tako početne korake ka sledećoj generaciji njegovog operativnog sistema za mobilne uređaje

Za programere i entuzijaste željne da zavire u budućnost Androida, ovo izdanje predstavlja početak uzbudljivog putovanja, ali i dalje je neizvesno kada će stići konačna verzija.

Google sugeriše da će se Android 15 postepeno uvoditi, pa će tako još jedna DP verzija stići u martu, nakon čega slede dva Beta izdanja u aprilu i maju.

Zanimljivo je da ključna prekretnica pod nazivom “Stabilna platforma” stiže u junu, i doneće verovatno finalizaciju API-ja i ponašanja aplikacija, nudeći programerima stabilan cilj za optimizaciju.

Iako se Google uzdržava od otkrivanja tačnog datuma objavljivanja konačne verzije, rekli su da će to biti “nekoliko meseci nakon juna”, što sugeriše da bi ipak trebalo da se desi negde u drugoj polovini ove godine.

Kao što bi se moglo očekivati sa ranom DP verzijom, nema nekih velikih funkcija koje bi značile običnim korisnicima – fokus je za sada na onome što je bitno programerima, a možda bismo mogli samo da pomenemo uvođenje delimičnog deljenja ekrana.

U pitanju je funkcija koja omogućava korisnicima da dele ili snimaju određene prozore aplikacije umesto celog ekrana, nudeći detaljniji pristup koji vodi računa o privatnosti.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare