Google automatski zamagljuje eksplicitne fotografije - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Google automatski zamagljuje eksplicitne fotografije

Filter će biti sastavni deo automatskih podešavanja za sve korisnike koji nisu aktivirali bezbednu pretragu (Safe Search).

„Ukoliko je aktiviran SafeSearch, eksplicitan sadržaj biće automatski zamućen. Kada je SafeSearch isključen, korisniku se mogu prikazati eksplicitne slike kao što su prizori nasilja ili pornografije. Drugim rečima, ovakav sadržaj nije prigodan za maloletnike i osobe osetljive na potresne prizore“, navodi se u saopštenju kompanije.

Filter zamućenja biće aktiviran zahvaljujući podrazumevanim postavkama, a odrasli korisnici ga mogu u svakom trenutku deaktivirati. Ukoliko niste sigurni da li je SafeSearch aktivan, provera je vrlo jednostavna:

Na desktop računaru otvorite www.google.com u browseru, kliknite na dugme „Settings“ u donjem desnom uglu, a onda opciju „Search Settings“. U novom prozoru na vrhu se nalazi kućica koju treba da štiklirate ukoliko želite da aktivirate ili deaktivirate SafeSearch. Napominjemo da je potrebno da nakon promena odete na dno stranice i kliknete na „Save“, da biste sačuvali podešavanja.

Na pametnom otvorite Google aplikaciju, kliknite na ikonicu svog profila u gornjem desnom ugla da biste ušli u podešavanja. Kliknite na „SafeSearch“ opciju, a onda preko slajdera možete podešavati željene opcije.

Eksplicitne fotografije zaobilaze najmlađe

Uskoro će i korisnici kojima je SafeSearch neaktivan imati uključen filter zamućenja eksplicitnog sadržaja. On će biti aktivan kada korisnik pretragom naiđe na eksplicitni sadržaj. Svi koji žele da ipak pogledaju sliku, imaće tu mogućnost klikom na dugme „pogledaj sliku“.

SafeSearch radi samo prilikom pretraživanja na Google i neće blokirati eksplicitni sadržaj koji se može videti na drugim pretraživačima ili aplikacijama. Glavni cilj je zaštita dece od opasnosti na internetu. Google je u avgustu 2021. omogućio automatsku aktivaciju SafeSearch za korisnike mlađe od 18 godina.

Ukoliko je opcija automatski aktivirana za sve korisnike, deca i tinejdžeri koji koriste najrasprostranjeniji pretraživač bez Google naloga biće zaštićeni od eksplicitnih slika. Google uvodi ovu opciju posle hakerskog napada u kojem je bezbednost korisnika ugrožena preko njegovog servisa za oglašavanje.

Kada eksplicitni sadržaj nije okarakterisan kao uznemirujući, Google će koristiti veštačku inteligenciju kako bi ga učinio nedostupnim. Iz kompanije još uvek nije objavljeno kada će funkcija automatskog zamućenja biti dostupna korisnicima pretraživača.

Danas objavljeno

“Glupi telefoni” se vraćaju u modu

Vanja A

Ne možete da otvorite HTML stranice u Safariju?

Vanja A

Šta je SuperEnergy Boosting tehnologija i kako poboljšava autonomiju baterije?

Vanja A

Ostavite komentar