25. Aprila 2023.

Google Authenticator sada podržava cloud bekap, za slučaj da izgubite uređaj sa šiframa

Cloud bekap je nova funkcionalnost koju uvodi Google, a ona omogućava da sinhronizuje 2FA kodove sa vašim Google nalogom, omogućavajući vam da koristite Google Authenticator na više uređaja istovremeno.

Google je na svom Security blogu najavio funkciju pravljenja cloud bekap kopija kao deo velikog ažuriranja Authenticator aplikacije, zajedno sa novom šarenom ikonom, koja se sada uklapa sa izgledom ostalih Google aplikacija.

Za one kojima i dalje nije jasno o čemu pričamo, Google Authenticator je aplikacija koja omogućava generisanje jednokratne lozinke (OTP) kao dodatni nivo zaštite za sve vaše naloge. Do juče su OTP-ovi bili uskladišteni u potpunosti lokalno (na uređaju), što je značilo da ako izgubite pristup uređaju sa instaliranom Google Authenticator aplikacijom, izgubili ste ceo jedan sloj zaštite u svom 2FA bezbednosnom lancu i jednostavno ste mogli da ostanete zaključani sa svih naloga na kojima ste imali aktivnu dvafaktorsku zaštitu preko Authenticator aplikacije.

Google Authenticator

Nova funkcionalnost dodaje opciju rezervne kopije OTP kodova na vašem Google nalogu, tako da ćete moći da im pristupite sa drugih uređaja na kojima ste prijavljeni u Google Authenticator aplikaciji. Ali ako ste konfigurisali 2FA na svom Google nalogu, moraćete da generišete rezervne kodove ili dodate broj telefona za oporavak za taj nalog da biste imali rezervni način pristupa svom nalogu.

Google kaže da je nova funkcija već aktivna na Android i iOS platformama od danas, ali se nama ne prijavljuje nikakvo ažuriranje preko Play prodavnice, pa pretpostavljamo da je u pitanju regionalno ažuriranje, što znači da ga Google pušta region po region. Ako baš ne možete da čekate, uvek možete da preuzmete apk fajl preko nekog od sajtova koji dozvoljavaju preuzimanje instalacionih fajlova pre nego na zvaničnoj prodavnici. Za Android će vam biti potreban Google Authenticator v6.0 da biste pristupili novoj funkciji, dok će korisnici iOS-a morati da potraže v4.0.

Ovo ažuriranje je deo unapređenja bezbednosti bez pamćenja lozinki koje Google želi da postigne na svim svojim aplikacijama. Google API za upravljanje akreditivima sinhronizuje bezbednosne pristupne ključeve sa vašim Google nalogom i omogućava vam da se prijavite na podržane aplikacije i usluge preko jednog dodira. Novi sistem bi uskoro trebalo da počne radi sa drugim aplikacijama koje upravljaju lozinkama, što je veliki plus, kako sad, tako i u funkcijama koje možemo da očekujemo u bliskoj budućnosti.

Benchmark.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare