11. Juna 2024.

Goodbye Zelenski, hello Jermak

Ukrajinom defakto upravlja šef kabineta Volodimira Zelenskog, piše “Tajms” pozivajući se na izjave više ukrajinskih zvaničnika o rastućoj moći Andreja Jermaka.

Ovog 52-godišnjaka od ranije opisuju kao “desnu ruku Zelenskog” i “pravog moćnika u Ukrajini”, ali je, kako kažu “Tajmsovi” izvori – on u međuvremenu postao više od toga.

“Jermakov autoritet je nadmašio autoritet svih izabranih ukrajinskih zvaničnika. Neki izvori su otišli ​​toliko daleko da su ga u nizu intervjua opisali kao ‘defakto šefa države’ ili ‘potpredsednika Ukrajine'”,  piše u tekstu čiji je autor Maksim Taker.

Taker, koji je ranije radio kao aktivista “Amnesti internešenela” za Ukrajinu, tvrdi da je razgovarao sa pripadnicima “vlade, vojske, organa za sprovođenje zakona i diplomatskim izvorima”, od kojih su mnogi tražili anonimnost.

Jermaka je opisao kao “najveću manu” Zelenskog , a njegovo ponašanje kao “žeđ za moći”.

“Sve je veća zabrinutost da se Zelenski oslanja na šačicu domaćih ulizica”, primetio je Taker, navodeći da je Jermakov tim sve veći.

Prema rečima Darije Kalenjuk, izvršne direktorke Akcionog centra za borbu protiv korupcije, “velika je greška Zelenskog što je toliki autoritet poverio Jermaku, koji je očigledno opijen vlašću”.

Vojni zvaničnici su takođe okrivili Jermaka da je otpustio generala Valerija Zalužnog u februaru, jer ga je video kao rivala.

Portparol kancelarije Zelenskog je to negirao, rekavši da Zalužni nije otpušten, već je unapređen u ambasadora u Velikoj Britaniji, “što znači da uživa visok nivo poverenja”.

Portparol predsedničke kancelarije, koju Jermak vodi, odbacio je sve kritike na račun šefa kabineta kao “propagandne napade”.

“Zelenski je taj koji donosi sve ključne odluke”, insistirao je portparol.

Jermak je bivši filmski producent koga je Zelenski – glumac koji je postao političar – doveo u vladu 2019.

On je nedavno počeo da dolazi u centar pažnje, prisustvujući “Samitu demokratije” u Danskoj zajedno sa bivšim generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fog Rasmusenom.

Međunarodna radna grupa za pitanja bezbednosti i evroatlantske integracije Ukrajine Jermaka i Rasmusena je bila ta koja je prva predložila ukidanje svih ograničenja na upotrebu zapadnog oružja koje je isporučeno Kijevu, što je brzo pogurao i bivši britanski premijer Boris Džonson. Tema se zatim proširila na prestonice NATO-a, a i Bela kuća je pristala na to.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare