5. Septembra 2023.

Godišnji odmor za pamćenje: Više od 500 dana zatvoren u Iranu

Johan Floderus je uhapšen u aprilu 2022. dok je bio na odmoru u Iranu

Švedski državljanin koji radi za diplomatski kor EU više od godinu dana nalazi se u iranskom zatvoru pod optužbom za špijunažu.

Johan Floderus, koji radi za Evropsku službu za spoljne poslove, priveden je na aerodromu u Teheranu u aprilu 2022. na povratku kući sa odmora, objavio je “Njujork tajms” i izračunao da je više od 500 dana proveo u zatvoru Evin u iranskoj prestonici.

Floderus je bio na nekoliko pozicija unutar EU. Služio je kao pomoćnik evropskog komesara za migracije, a pridružio se EEAS 2019.

“Ovaj slučaj se takođe mora posmatrati u kontekstu sve većeg broja proizvoljnih pritvaranja građana EU”, rekao je portparol Komisije Peter Stano.

“Iskoristili smo i nastavićemo da koristimo svaku priliku da pokrenemo to pitanje pred iranskim vlastima kako bismo postigli – u bliskoj saradnji sa uključenim državama članicama – oslobađanje svih proizvoljno pritvorenih državljana EU”, dodao je.

Floderusovo hapšenje je poslednje u rastućem obrascu “talačke diplomatije” koju Iran, navodno, koristi u pokušaju da dobije ustupke od Zapada, piše “Njujork tajms”.

Ranije ove godine, belgijski humanitarni radnik Olivije Vandekastil pušten je nakon što je proveo više od godinu dana u iranskom pritvoru, u zamenu za osuđenog teroristu Asadolaha Asadija, koji je bio zatvoren u Belgiji.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare