7. Novembra 2023.

Gnjev u Poljskoj: “To bi bilo ostvarenje Hitlerovog sna”

Predlog nemačkog diplomate da bi nemačke trupe trebalo da budu stalno raspoređene u Poljskoj naišla je na negativne reakcije u toj zemlji.

Poljski konzervativci su besni zbog nedavne izjave nekadašnjeg nemačkog ambasadora u toj zemlji Arndta Frajtaga fon Loringhovena, koji je rekao da bi nemačke trupe trebalo da budu stalno raspoređene u Poljskoj, piše mađarski portal “Remiks”.

U članku koji je objavio “Frankfurter algemajne cajtung”, Fon Loringhoven je govorio pohvalno o liberalnoj koaliciji Donalda Tuska koja bi trebalo da preuzme vlast u Varšavi i izrazio nadu da će ona popraviti zategnute odnose sa Berlinom.

Ambasador je rekao da je došlo krajnje vreme da Nemačka razvije konkretne planove za rekonstrukciju Ukrajine, kako bi Poljska i Nemačka konačno mogle da sarađuju umesto da se svađaju.

Ipak, Fon Loringhovenova izjave da bi trebalo integrisati nemačke i poljske oružane snage, kao i da bi nemačka vojska trebalo da bude stalno stacionirana u Poljskoj, naišle su na oštre reakcije.

Evroposlanik konzervativne vladajuće partije Pravo i pravda Jaček Sarijuš-Volski optužio je nemačku da “pritiska” sa takvim planovima koji imaju “nesrećne” konotacije.

Sudija poljskog Ustavnog suda Kristina Pavlovic na društvenim mrežama je otišla korak dalje. Ona je rekla da će u bližoj budućnosti, kao posledica promena osnivačkih ugovora EU, Nemačka ponovo okupirati Poljsku.

To bi bilo ostvarenje Hitlerovog sna, ovog puta bez otpora Poljaka“, napisala je ona na društvenoj mreži Iks.

Liberalni novinar lista “Gazeta Viborča” podsetio je da je u januaru ove godine poljski predsednik Andžej Duda pristao na stacioniranje nemačkih trupa na poljskoj teritoriji u okviru postavljanja PVO sistema “patriot” u istočnoj Poljskoj, navodi “Remiks”.

Drugi su tvrdili da su nemačke trupe deo NATO-a i da samim tim imaju isti status kao i američke.

Međutim, fon Loringhoven nije sugerisao privremeno razmeštanje već stalno prisustvo.

Ovakvu inicijativu je sadašnja konzervativna vlada dosledno odbijala “iz zabrinutosti zbog nemačkog dosluha sa Rusijom” i osetljivosti javnosti prema prisustvu nemačkih trupa na poljskom tlu, navodi mađarski portal.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare