Ginekolozi otkrivaju 5 razloga zašto ne bismo smjele da ignorišemo bolne ovulacije - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Ginekolozi otkrivaju 5 razloga zašto ne bismo smjele da ignorišemo bolne ovulacije

U većini slučajeva ovulacijska nelagoda je kratka i bezopasna. Možda ćete primetiti jednostranu bol u stomaku nekoliko minuta ili čak nekoliko sati na dan kada sumnjate na ovulaciju, donosi Healthline. Ovulacija uključuje oticanje i zatim pucanje folikularne ciste kako bi se oslobodila jajna stanica.

Nakon što se jajašca oslobode, jajovod se skuplja kako bi mu pomogao da dođe do sperme koji čeka na oplodnju. Krv i druge tečnosti iz puknutog folikula takođe mogu da uđu u trbušnu šupljinu i karlicu tokom ovog procesa i izazvati određenu iritaciju, objašnjavaju ginekolozi.

Osećaj bolova tokom ovulacije može da varira od tupog bola do oštrih senzacija. Isto tako, bolovi mogu da budu popraćeni iscetkom, a ponekad čak i laganim krvarenjem. Međutim, ako bolovi postane prejaki ili traju predugo, potrebno je da se obratite ginekologu. Kako oni objašnjavaju, postoji nekoliko razloga zbog kojih bismo mogli da imamo bolnu ovulaciju, a nisu toliko bezopasni.

Oni uključuju:

  • cistu na jajniku ili više njih
  • endometriozu
  • infekciju
  • polno prenosivu bolest
  • izvanmaterničnu trudnoću.

Upravo zbog sve češćih ginekoloških problema, lekari svakoj ženi preporučuju obavezni ginekološki pregled jednom godišnje, ali i češće ako postoji neki problem koji je potrebno lečiti ili simptomi koji ne izgledaju kao uobičajeni.

Danas objavljeno

Prednosti bademovog ulja za njegu kose

Vanja A

Povaćava nivo energije i ubrzava metabolizam: Napitak koji pomaže kod hroničnig umora

Vanja A

Ovo su najgore namirnice koje možeš pojesti za večeru

Vanja A

Ostavite komentar