11. Juna 2024.

Genijalna sabotaža: Kako je Citroën zaustavio nacističku ratnu mašinu?

Ime Pierre-Jules Boulanger nije najpoznatije u istoriji automobilske industrije, ni blizu imena poput Henryja Forda ili Ferdinanda Porschea, ali djela ovog hrabrog Francuza tokom Drugog svjetskog rata ušla su u legendu.

Boulanger je bio predsjednik Citroëna 1940. godine kada su nacistički tenkovi ušli u Francusku, a sve velike fabrike su tada bile prisiljene proizvoditi opremu i transportna sredstva za njemačke vojnike. Fabrika Citroën dobila je zadatak da proizvodi kamione.

Ali Boulanger je pokušao da sabotira bilo kakvu pomoć nacistima.

U početku su to bili mali činovi otpora, poput odbijanja susreta s njemačkim zvaničnicima i otvorenog izjavljivanja da neće samo dopustiti Nijemcima da preuzmu njegovu fabriku.

Nakon što mu je nož bio podmetnut u grlo, Boulanger je pristao da proizvodi kamione za okupatora, ali je ubrzo smislio lukav način da kamione učini beskorisnim.

Prvo je naredio ‘usporavanje’ proizvodnje Citroëna T45 kako bi uticao na kretanje nacističkih trupa u Francuskoj, ali kada su Nijemci ‘razbili’ priču, Boulanger je otišao korak dalje.

Merna šipka za ulje je jednostavan alat koji brzo i lako meri nivo ulja u motoru automobila ili kamiona, a u njemu je Boulanger prepoznao fenomenalnu ideju.

Svaki novi Citroën T45 koji je sišao s proizvodne trake za njemačku vojsku bio je opremljen posebno dizajniranom mjernom šipkom, na kojoj su urezane linije za provjeru nivoa ulja značajno izmijenjene.

Tako su Nijemci mislili da njihovi novi kamioni imaju dovoljno ulja, ali su u praksi ‘umrli’ nasred puta nakon samo nekoliko kilometara.

Citroën T45 se redovno kvario, kamioni su ostavljali svoje trupe i zalihe na putu, dok su Francuzi slavili male pobjede .

Jednostavan, jeftin trik, ali i genijalan čin pobune zaustavio je hordu nacističkih kamiona.

Iako ne postoje službeni zapisi o Boulangerovim akcijama otpora, priče o prkosu pred nacističkom okupacijom prenosile su se kroz generacije, pa nije ni čudo što se njegovo ime našlo na listi onih koji će biti pogubljeni u slučaju Invazija saveznika na Francusku.

Boulanger je preživio Drugi svjetski rat, ali je izgubio život 1950. godine u saobraćajnoj nesreći dok je vozio svoj Citroën Traction Avant .

Jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare