Generaciji Z je TikTok sredstvo broj jedan za pretragu na internetu - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Generaciji Z je TikTok sredstvo broj jedan za pretragu na internetu

Društvena mreža TikTok, a ne Google je osnovno sredstvo generacije Z za internetsku pretragu informacija. Riječ je o osobama koje su rođene sredinom 90-ih, krajem 90-ih i u prvoj deceniji 21. stoljeća.

Prema podacima američke kompanije za sigurnost i unapređenje interneta Cloudflare, TikTok je prije dvije godine među spomenutom populacijom prestigao Google po broju pretraga na internetu. Broj preuzetih aplikacija ove društvene mreže je sve veći, a njen pretraživač se znatno poboljšava. Zbog toga se nameće pitanje da li bi TikTok mogao potpuno okončati višedecenijsku dominaciju Googlea.

Potpredsjednik Googlea Prabhakar Raghavan je na prošlogodišnjoj konferenciji Brainstorm Techconference istakao da su kompanije utvrdile da skoro 40 posto mladih kada želi pronaći mjesto za ručak, ne koristi Google mape (Google Maps) ili Google pretraživač (Google Search), već koristi TikTok ili Instagram. Time je potvrdio da se za pretraživanje na internetu koriste sredstva koja su, kako je naveo, vizuelna bogatija.

Raghavan smatra da će se Google morati suočiti s izazovima, korištenjem potpuno nove tehnologije, a kako bi bio konkurentan TikToku i Instagramu. TikTok kao internetski pretraživač ima mnoge prednosti – ažurirane i brzo isporučene podatke (obično u obliku videozapisa koji traju do jedne minute), algoritam koji se kontinuirano poboljšava i koji dobro prepoznaje potrebe korisnika te mladima nudi zanimljiv sadržaj.

TikTokove prednosti i mane

Generacija Z je mišljenja da su podaci na TikToku personalizovaniji, pa samim tim i “stvarniji” i “vredniji” od onih koji se plasiraju preko Googlea.

“Algoritam platforme je osmišljen tako da se pruži sadržaj za koji je vrlo izgledno da će korisniku biti interesantan, a taj sadržaj je utvrđen na osnovu prethodnih internetskih pretraga korisnika”, naveo je Abdul Rahim, osnivač i izvršni direktor kompanije Software Test Tips.

Prema njegovim riječima, personalizacija za posljedicu ima zanimljiva i zabavna iskustva kojima se korisnik podstiče da još više koristi TikTok. No, kako je objavio Euronews, TikTok ima negativne strane. Što intenzivnije korištenje ove društvene mreže podrazumijeva poteškoće u provjeri informacija koje se na njoj objavljuju.

TikTok, koji je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, još uvijek ne sankcioniše objavu dezinformacija, već prednost daje korisničkom angažmanu i popularnosti.

Kakva je Googleova budućnost?

Međutim, pojedini smatraju da TikTok neće moći nadmašiti Google kao svjetski broj jedan za pretragu na internetu. Takvog mišljenja je Nick Swan, osnivač www.SEOTesting.com – alata kojim se kompanijama pomaže da imaju veći promet na osnovu pretraživanja na Googleu.

Hannah Campbell, suosnivačica i izvršna direktorica kompanije za digitalni marketing One Twelve Agency, također smatra da Google ima još mnogo toga za ponuditi.

“Ne mislim da je moguće da Google bude potpuno zamijenjen TikTokom. Koliko god je TikTok velika promjena za generaciju Z, još uvijek postoje generacije starije od generacije Z, koje nikada neće slijediti taj trend. Ne treba zaboraviti ni to da i generacija Z koristi Google. TikTok jednostavno nije toliko dobar za pretragu bitnih informacija ili za istraživanje specifičnih tema”, konstatovala je Campbell.

Google je u dvije decenije izgradio reputaciju i smatra se vjerodostojnijim od TikToka. Osim toga, Google i dalje brže prikuplja informacije od kineske društvene mreže. Američki internetski pretraživač se također poboljšava kao i TikTok. To podrazumijeva i mogućnost da Google nalikuje TikToku. U septembru prošle godine je najavio da će pretraživanje učiniti bržim i vizuelno zanimljivijim, prenosi Euronews.

Danas objavljeno

Osmišljeni roboti koji se kontrolišu umom

Zeljka

Nakon opcije ChatGPT sada se sprema i superinteligencija

Zeljka

Valve najavio igru Counter-Strike 2, besplatnu zamjenu za CS:GO

Zeljka

Ostavite komentar