17. Augusta 2023.

Geely i Baidu osnivaju novu marku električnih automobila pod nazivom Ji Yue

Kineska tehnološka grupa Baidu lansiraće svoj prvi električni model krajem godine zajedno sa proizvođačem automobila Geely pod novim brendom Ji Yue. Prvi model je Ji Yue 01 koji je u stvari električni SUV kompanije Jidu Auto, ranije poznat kao Robo-01. Jidu Auto je bio naziv zajedničkog preduzeća za proizvodnju električnih automobila između Baidua i Geelyja.

Geely i Baidu su lansirali novi brend Ji Yue, koji će početi proizvodnju i isporuku svog prvog modela u četvrtom kvartalu 2023. godine, prema zvaničnom saopštenju. Ji Yue 01 je napravio Geely i koristi njegovu platformu SEA. Ji Yue takođe planira da uspostavi sopstvenu mrežu za punjenje u Kini.

Prema CN EV Newsu, Ji Yue 01 je već uvršten u katalog za registraciju u Kini, a fotografije pokazuju da se radi o električnom SUV-u kompanije Jidu Auto, ranije poznatom kao Robo-01. Nema zvaničnog razloga zašto Geely i Baidu očigledno napuštaju ime Jidu Auto. Međutim, pomenuti portal piše da „Jidu Auto nije napravio nijedan veliki korak u proteklih šest meseci, a takođe je propustio Sajam automobila u Šangaju, što je pokrenulo pitanje šta se dešava sa brendom automobila Baidu”.

Pristup vozilu se nije promenio: vodeći model 01 je namenjen da predvodi put u razvoju pametnih automobila. Električni pogon u obliku hardverske platforme SEA iz Geelyja je stoga samo osnova za funkcije autonomne vožnje i softver za povezivanje kojima Baidu želi da doprinese. Najnovije vesti iz prethodnog zajedničkog preduzeća Jidu Auto dolaze od februara. Tada je rečeno da je Robo-01 bio na zimskom testiranju u četiri grada na severu Kine od decembra prošle godine.

Brend Jidu je zvanično lansiran u martu 2021. Skoro godinu dana kasnije, Baidu i Geely su najavili da će uložiti ukupno oko 400 miliona američkih dolara u zajedničko preduzeće za električni automobil. U oktobru 2022, Jidu je objavio ograničeno izdanje Robo-01, nazvano Lunar Edition, sa početnom cenom od oko 50 hiljada evra. Krajem decembra 2022. brend je tada predstavio svoj drugi model pod nazivom Robo-02 na sajmu automobila u Guangdžou.

Zanimljivo, kada je Jidu osnovan, bio je 55 posto u vlasništvu Baidua i 45 posto u vlasništvu Geelyja, prema CN EV Postu. Međutim, prema izveštajima lokalnih medija, novi brend Ji Yue je u većinskom vlasništvu kompanije Geely. Konkretno, za operativnu kompaniju brenda Ji Yue – nedavno osnovanu Hangzhou Jiyuyue Automotive TechnologyCo Ltd – kaže se da je 65 posto u vlasništvu Geelyja i 35 posto u vlasništvu podružnice Baidua.

AutoRepublika

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare