Gdje su električni auti najmanje zastupljeni: Razlog je jednostavan - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Gdje su električni auti najmanje zastupljeni: Razlog je jednostavan

Na razvijenim tržištima automobila u Evropi kao što je Njemačka svaki šesti prodani automobil je električni, a u Norveškoj je njihov udio dosegao skoro 80 odsto ukupno prodanih automobila. Ipak, nije tako u cijeloj Evropi.

U sjevernoj Evropi, električni automobili su često prvi izbor pri kupovini automobila, dok na jugu ovog kontinenta jedva da imaju zapažen udio u prodaji. Novi podaci Evropskog udruženja proizvođača automobila – ACEA pokazuju koliko je izuzetno nejednaka rasprostranjenost električnih automobila u Evropi. Postoji li logičan razlog za to?

Olakšice i poticaji pri kupovini električnih automobila prvi su argumenti i razlozi za ubrzan proboj električnih modela. Zahvaljujući državnom ekološkom bonusu u Njemačkoj udio registracija električnih automobila trenutno iznosi 17,8 posto, te je svaki šesti novi automobil bez emisija štetnih gasova

Slična je situacija i u Velikoj Britaniji (16,6 posto) i Francuskoj (13,3 posto), dok su u nekim slučajevima, procenti čak i znatno veći u korist električnih automobila, pa je u Danskoj (20,8 posto), Holandiji (23,5 posto), Švedskoj (33 posto) dok je jasan predvodnik u Evropi Norveška sa čak 79,3 postotnim udjelom električnih automobila.

S druge strane, potpuno drugačija slika može se vidjeti u Italiji , Španiji, Poljskoj i posebno u jugoistočnoj Evropi. Tako se u Italiji svake godine registruje 1,3 miliona novih automobila (četvrto mesto u Evropi). Međutim, samo 3,7 odsto tog broja prošle godine činili su električni automobili. To je samo svaki 27. novi automobil. Španija je sa 813.000 novih automobila godišnje na petom mjestu tržišta u Evropi, ali udio električnih iznosi tek 3,8 odsto tog broja.

Očekivano, u zemljama jugoistočne Evrope električni automobil je još manje rasprostranjen, pa Slovenija ima udio od 4,9 posto, Mađarska: 4,2 posto, Bugarska i Kipar: po 3,5 posto, Hrvatska: 3,2 posto i Grčka: 2,7 posto. Na začelju su Češka (2 posto) i Slovačka (1,8 posto) gdje samo jedan od 50 novih automobila tamo ima električni pogon. Bosna i Hercegovina sa praktično tek nekoliko prodanih električnih automobila godišnje još uvijek nije dio te statistike.

Tako u ukupnom prosjeku EU, isključivo električni automobili čine samo 12,1 posto svih novoregistrovanih automobila. Tu su i hibridi sa udjelom od 9,4 posto, dok skoro 80 odsto svih novih automobila još uvijek ima motor sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Razlog je jednostavan – punjenje

Nedostatak poticaja za kupovinu nije jedini razlog. Naime, u mnogim zemljama s niskim udjelom električnih vozila postoje subvencije slične onima u Njemačkoj, dok su u nekim slučajevima čak i veće. S druge strane, u Češkoj i Slovačkoj, nema ni eurocenta poticaja.

Ipak, primarni razlog za nizak udio električnih u prodaji je mreža za punjenje. Grčka je, na primjer, imala tačno 0,06 posto svih evropskih punjača 2021. godine. Dakle, samo jedan od 1.700. Slična je situacija i u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj. Zaključak je jednostavan: ako ne možete napuniti električni automobil, nećete ga ni kupiti.

Danas objavljeno

“Električni automobili nisu budućnost, već sadašnjost”

Zeljka

Kako je Mask svojom odlukom ugrozio kupce Tesle

Vanja A

Opel slavi 20 godina sjedišta s AGR pečatom odobrenja

Vanja A

Ostavite komentar