25. Juna 2023.

Gdje je Jevgenij Prigožin, gubi mu se svaki trag?

Teško naoružani ruski plaćenici Vagnera povukli su se preko noći iz južnog ruskog grada Rostova nakon što su zaustavili napredovanje na Moskvu prema sporazumu koji je okončao krizu koja je predstavljala izazov bez presedana za autoritet predsednika Vladimira Putina.

Prema dogovoru, uz posredovanje beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, borci Vagner grupe vratili bi se u svoje baze u zamenu za bezbednosne garancije, a njihov lider Jevgenij Prigožin bi se preselio u Belorusiju.

On je viđen kako napušta okružni vojni štab u Rostovu, stotinama kilometara južno od Moskve, kasno u subotu u sportskom terenskom vozilu, ali njegova lokacija u nedelju nije bila poznata, prenela je britanska novinska agencija Rojters.

Čečenske snage su se povukle iz Rostovske oblasti

Francuska novinska agencija AFP je napisala da Prigožin mora da ode u Belorusiju, a u nedelju ujutru, kada je zakazan taj polazak, nije poznato gde je šef Vagnera.

Vagnerovi borci se povlače iz regiona Voronjež, koji se graniči sa Ukrajinom, saopštile su u nedelju lokalne vlasti, rekavši da se povlačenje odvija “bez incidenata”.

Glavni grad Moskva je bio tih u nedelju, nakon dogovora o deeskalaciji, sa malo dokaza o povećanju bezbednosti na ulicama. Ponedeljak je proglašen neradnim danom da bi se dalo vreme da stvari dođu na svoje mesto.

Čečenske specijalne snage raspoređene u ruskoj oblasti Rostov da se odupru napredovanju Vagnerove plaćeničke grupe takođe su se povukle u nedelju, javila je agencija TASS, pozivajući se na komandanta.

Specijalne snage se vraćaju tamo gde su se ranije borile, rekao je komandant Aptij Alaudinov, prenela je novinska agencija.

Zaplenjen novac

Situacija ispred Centra privatne vojne kompanije “Vagner”u centru Sankt Petersburga jutros je mirna, zgrada je zatvorena, a stražari dežuraju unutra i patroliraju duž perimetra, javio je dopisnik ruske agencije TASS.

Juče su ruski specijalci zaplenili su oko 48 miliona dolara iz sedišta Vagner grupe.

Pripadnici službi za sprovođenje zakona i regionalna administracija odbili su da komentarišu trenutnu situaciju, ali je predstavnik službe bezbednosti Vagnerovog PMC rekao za TASS da služba bezbednosti nastavlja da radi u “normalnom režimu”.

U blizini zgrade nema nikoga osim čuvara i policajaca, susednim ulicama šetaju pešaci i nema saobraćajnih ograničenja.

Sve oznake na zgradi Vagnerove centrale ostali su nedirnuti – na krovu zgrade i iznad ulaza, jedna od barijera na ulazu u centar je slomljena, ali su ostale strukture netaknute.

Foto: Profimedia
 
Izvor: B92
 

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare