25. Juna 2023.

Gde je i kako nastao smrtonosni virus: FBI smatra da je procurio iz kineske laboratorije

Četiri agencije veruju da je virus prešao sa životinja na ljude, navodi se u nalazima. Dve druge agencije – Ministarstvo energetike i FBI – i dalje veruju da je virus procurio iz laboratorije. Sve američke obaveštajne agencije slažu se da COVID-19 nije konstruisan kao biološko oružje, navodi se u izveštaju.

Navodi se da su WIV i kineska vojska sarađivali na radu na koronavirusima u svrhe javnog zdravlja, ali ne i na infekcijama koje bi mogle izazvati COVID-19.

Ali u izveštaju se takođe navodi da su naučnici WIV-a stvorili “himere“ ili kombinacije koronavirusa i koristili tehnike obrnute genetskog kloniranja koje bi mogle sakriti namerne promene.

Nalazi sugerišu da neki istraživači verovatno nisu koristili odgovarajuće mere biološke bezbednosti pre pandemije. Odgovarajući na izveštaj, Džon Retklif, bivši direktor američke Nacionalne obaveštajne službe za vreme bivšeg predsednika Donalda Trampa, optužio je administraciju predsednika Džoa Bajdena za kontinuirano zataškavanje, prenosi Bi-Bi-Si.

“Laboratorijsko curenje je jedina teorija koju podržavaju nauka, inteligencija i zdrav razum“, zaključio je Retklif u izjavi. Neki stručnjaci kažu da pravo poreklo COVID-a, koji je ubio skoro sedam miliona ljudi širom sveta, možda nikada neće biti poznat.

Foto: Shutterstock/Checkin
Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare