12. Augusta 2025.

Gazpacho: Osvježavajuća supa bez kuhanja za vruće dane

Gazpacho je tradicionalna supa s juga Španjolske koja se priprema od svježeg paradajza i drugog sirovog povrća. Služi kao vrsta gastronomskog aperitiva tokom ljeta, osvježava i olakšava naporne dane.

Sastojci 

  • 1 kg svježeg paradajza
  • 2 svježa krastavca
  • 2 kriške staroga hljeba (bez kore)
  • 1 manji luk
  • 2-3 bijelog luka
  • 2 zelene paprike babure
  • maslinovo ulje
  • nekoliko kapi sirćeta
  • sol i biber po želji
  • malo mlijeka

Priprema

Namočite hljeb u malo mlijeka dok ne omekša, odstranite tekućinu pa ga stavite u blender. Operite paradajz, ogulite kožu i odstranite koštice pa ga narežite na kockice i pridružite hljebu.

Na kockice narežite i očišćene krastavce, paprike, luk i češnjak te ih pomiješajte s ostalih sastojcima i usitnite u blenderu dok ne dobijete gustu smjesu. Začinite maslinovim uljem, sirćetom te dodajte sol i biber po želji.

Ohladite supu u frižideru barem sat vremena prije posluživanja. Poslužite uz svježe povrće i preprženi hljeb.

Prijatno!

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare