Gazpacho je tradicionalna supa s juga Španjolske koja se priprema od svježeg paradajza i drugog sirovog povrća. Služi kao vrsta gastronomskog aperitiva tokom ljeta, osvježava i olakšava naporne dane.
Sastojci
- 1 kg svježeg paradajza
- 2 svježa krastavca
- 2 kriške staroga hljeba (bez kore)
- 1 manji luk
- 2-3 bijelog luka
- 2 zelene paprike babure
- maslinovo ulje
- nekoliko kapi sirćeta
- sol i biber po želji
- malo mlijeka
Priprema
Namočite hljeb u malo mlijeka dok ne omekša, odstranite tekućinu pa ga stavite u blender. Operite paradajz, ogulite kožu i odstranite koštice pa ga narežite na kockice i pridružite hljebu.
Na kockice narežite i očišćene krastavce, paprike, luk i češnjak te ih pomiješajte s ostalih sastojcima i usitnite u blenderu dok ne dobijete gustu smjesu. Začinite maslinovim uljem, sirćetom te dodajte sol i biber po želji.
Ohladite supu u frižideru barem sat vremena prije posluživanja. Poslužite uz svježe povrće i preprženi hljeb.
Prijatno!