2. Decembra 2024.

Galeta sa kruškama i plavim sirom: Kraljevski užitak za ljubitelje neobičnih kombinacija!

Ako voliš istraživati ukuse i ne bojiš se neobičnih spojeva, ovaj recept je prava mala avantura za tvoje nepce. Galeta sa kruškama i plavim sirom donosi savršen balans između slatkog, slanog i aromatičnog – kombinacija koja ostavlja bez daha.

Ovaj jednostavan recept je prava poslastica za sve gurmane. Jednom kad probaš ovu kombinaciju, često ćeš joj se vraćati – jer galeta sa kruškama i plavim sirom jednostavno ima ono nešto.

Šta nam treba za ovu gurmansku čaroliju?

Za tijesto:

  • 100 g hladnog putera
  • 200 g brašna
  • 1 žumance
  • Prstohvat soli
  • 40 ml vode
  • 1 kašika šećera u prahu (po ukusu)

Za punjenje:

  • 2 kruške
  • 100 g plavog sira (Dor Blue ili sličan)
  • Med (po želji)
  • Par grančica svježeg timijana

https://www.instagram.com/reel/DBGPNONsrZf/?utm_source=ig_web_copy_link

Priprema:

Tijesto: U većoj posudi rukama utrljaj brašno i hladan puter dok ne dobiješ strukturu nalik mrvicama. Dodaj žumance, vodu, prstohvat soli i šećer u prahu. Umijesi mekano tijesto, oblikuj ga u kuglu, zamotaj u prozirnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta da odmori.

Oblikovanje: Nakon što je tijesto odmorilo, razvuci ga na debljinu od 4-5 mm. Ne moraš biti perfekcionista – galeta voli nepravilne rubove!

Punjenje: Na sredinu tijesta rasporedi tanke kriške kruške. Na vrh dodaj komadiće plavog sira, pospi svježim timijanom i lagano savij rubove tijesta prema unutra, formirajući rustičnu galetu.

Pečenje: Stavi galetu u prethodno zagrijanu rernu na 175°C s ventilacijom (ili 180°C bez ventilacije). Peci oko 35 minuta, dok tijesto ne dobije zlatnu boju, a kruške se lijepo karamelizuju.

Završni dodir: Kad galeta izađe iz rerne, još dok je topla, preli je tankim mlazom meda. Ovaj detalj podiže cijeli recept na novu razinu – pravi raj za ljubitelje neodoljive kombinacije slatkog i slanog!

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare