27. Septembra 2023.

Francuzi izdali potjernicu za čovjekom koji je omogućio Kataru organizaciju SP

Magistrat u Parizu izdao je međunarodnu poternicu za bivšim šefom Azijske fudbalske federacije Mohamedom Bin Hamamom, zbog sumnje da je počinio delo korupcije.

Postoje ozbiljni dokazi da je Bin Hamam, primanjem mita, pomogao da zemlja odakle potiče Katar dobije organizaciju Svetskog prvenstva.

Prema navodima francuskog dnevnika “L'Equipe”, nalog za hapšenje Hamama Francuska je izdala još 22. juna pošto je ovaj odbio da se javi nakon nekoliko poziva na saslušanje od strane francuskog tužilaštva.

Bin Hamam, 
bivši predsednik Azijske fudbalske federacije, “optužen je za korupciju povezanu sa dodelom organizacije Svetskog prvenstva državi Katar”, kaže izvor francuskog lista, upoznat sa čitavim slučajem.

Ovaj biznismen je inače doživotno sankcionisan iz fudbala zbog optužbi za korupciju i sukob interesa dok je bio na čelu Azijske federacije.

Ovaj novi deo istrage, koji je pokrenut 2019. godine, fokusira se na ulogu Bin Hamama u postupcima Rejnalda Temarija, bivšeg predsednika Fudbalske konfederacije Okeanije (OFC) uoči samog glasanja kojim je Mondijal dodeljen Kataru.

Pošto ga je FIFA suspendovala mesec dana pre glasanja zbog kršenja etičkog kodeksa, Temarii više nije imao pravo da sedi u izvršnom komitetu organizacije na glasanju 2. decembra 2010.

OFC je trebalo da imenuje zamenu koja bi svoj glas dala Australiji i, ako to ne uspe, Sjedinjenim Državama, glavnim rivalima Katara. Nakon što je prvobitno prihvatio suspenziju, Temarii je uložio žalbu na nju u noći 30. novembra i posledično je lišio OFC glasa.

Katar je pobedio u poslednjoj rundi glasanja sa 14-8 ispred Sjedinjenih Država, što je i tada mnoge navelo na sumnju da tokom glasanja nisu bila “čista posla”.

Istražitelji su zabrinuti činjenicom da je Bin Hamam platio Temarijevu odbranu od 305.000 evra (323.000 dolara) i finansirao Tahićaninu put u Kuala Lumpur da se sastane sa njim između perioda njegove sankcije i glasanja u FIFA.

Tokom ove posete, Bin Hamam je navodno ubedio Temarija da se žali na kaznu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare