19. Jula 2023.

Francuski policajci sada mogu da prisluškuju uređaje bez znanja ili saglasnosti vlasnika

Francuski poslanici su u utorak izglasali zakon o “modernizaciji” krivičnog procesa koji sadrži odredbu kojom se službama za sprovođenje zakona dopušta da “bez znanja ili saglasnosti vlasnika” nadziru i prisluškuju kamere, mikrofone, telefone i druge uređaje povezane na internet.

Ova mera je ograničena na osumnjičene za terorizam, organizovani kriminal i druge nezakonite radnje za koje je zaprećena kazna od pet ili više godina zatvora.

Po zakonu policijski nadzor osumnjičenog preko telefona i drugih uređaja mogao bi da traje i do šest meseci.

Određene profesije, kao što su novinari, advokati i poslanici, bili bi izuzeti.

Ministar pravosuđa Erik Dipon-Moreti je predložio lov na osumnjičene uz pomoć visoke tehnologije, umesto uobičajenog policijskog nadzora, “ozvučavanja” vozila i kuće osumnjičenog, za koje smatra da više nisu održivi metodi, sve opasniji za istražitelje.

Pored ograničenja špijuniranja na osumnjičene za krivična dela kažnjiva s bar pet godina zatvora, zakon sadrži i druga ograničenja.

Cilj prisluškivanja uređaja mora biti lociranje nekoga samo u realnom vremenu, a istražni sudija u predmetu mora dati dozvolu za to.

Uz to ne samo da će se špijuniranjem uređaja pratiti gde je osumnjičeni, već će istražitelji moći da daljinski aktiviraju kameru i mikrofon njegovog mobilnog telefona i drugog uređaja.

Kritičari tvrde da ta praksa neizbežno vodi do zloupotrebe ovlašćenja francuske policije koja je i ranije optuživana za zloupotrebu ovlašćenja, brutalnost i rasizam.

Predstavnica Amnesti Internešnl Katia Ru rekla je za AP da “upotreba tehnologije za nadzor ne može biti sistemski odgovor na bezbednosna pitanja” i da se ne smeju kršiti ljudska prava, makar se radilo o onima koji su samo osumnjičeni za određena krivična dela.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare