12. Jula 2023.

Francuski evroposlanik: EU nepravedno stroga prema Srbiji, Srbi na KiM trpe agresiju

Poslanik EP iz Grupacije identitet i demokratija je ocenio da Evropska unija prema vrši pritisak na Srbiju preko dva mehanizma, od kojih se jedan odnosi na prisiljavanje Beograda da uvede sankcije Rusiji, a drugi na priznavanje nezavisnosti tzv. Kosova

EU prema Srbiji ima nepravedno strog odnos i na Beograd vrši neosnovane pritiske da uvede sankcije Rusiji i prizna nezavisnost tzv. Kosova, smatra poslanik Evropskog parlamenta Žan-Lin Lakapel u intervjuu za Tanjug.

Lakapel je rekao i da je zabrinut zbog položaja Srba na KiM.

”Uzimajući u obzir prijateljstvo, istoriju i izuzetno bliske odnose, kako između Francuske i Srbije, tako i između Srbije i Evrope, smatramo da je Srbija ozbiljan kandidat za članstvo i mi ćemo to članstvo podržati”, rekao je Lakapel.

Poslanik EP iz Grupacije identitet i demokratija je ocenio da Evropska unija prema Srbiji ima izuzetno strog odnos i da vrši pritisak na Srbiju preko dva mehanizma, od kojih se jedan odnosi na prisiljavanje Beograda da uvede sankcije Rusiji, a drugi na priznavanje nezavisnosti tzv. Kosova.

Lakapel navodi da može da razume osude Moskve iz EU zbog “ruske invazije na Ukrajinu”, ali da ne može da razume da se Srbija koja je 10 godina bila pod sankcijama, prisiljava da iste takve sankcije uvede istorijskim prijateljima.

“Drugi problematični aspekt je pritisak koji Evropska unija vrši kada je u pitanju priznavanje Kosova, kako bi se Srbija sutra priključila EU. Čini mi se da ovde imamo jednu pravdu koja funkcioniše u dve brzine”, rekao je Lakapel.

On je izrazio zabrinutost zbog aktuelne situacije na KiM i položaja u kojem se nalaze Srbi u pokrajini, koji, kako je naveo, trpe značajne provokacije i agresiju privremenih prištinskih institucija.

Lakapel je takođe naglasio da razume da Srbija ne može da prizna nezavisnost tzv. Kosova, koje je, kako je rekao, “istorijska kolevka” Srbije.

Podsećajući da je dijalog između Beograda i Prištine prekinut, Lakapel je izrazio nadu da će doći do pomaka i da će međunardona zajednica izvršiti pritisak na Prištinu nakon što je shvatila da su izbori za gradonačelnike na severu KiM bili nedemokratski.

“Srpski gradonačelnici su udaljeni na osnovu izbora na kojima je izlaznost bila manja od tri odsto, što je apsolutno nedemokratski. Međunarodna zajednica je to shvatila. što me raduje. Nadam se da će pritisak koji će nametnuti kosovskim vlastima promeniti stvari'”, dodao je.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare