Francuska vlada "za dlaku" preživjela glasanje o nepovjerenju, najavljeni novi protesti - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Francuska vlada “za dlaku” preživjela glasanje o nepovjerenju, najavljeni novi protesti

Francuska vlada “za dlaku” je preživela glasanje o nepoverenju, koje je pokrenuto na inicijativu poslanika opozicije, ogorčenih zbog toga što je predsednik Emanuel Makron iskoristio posebno ustavno ovlašćenje da sprovede nepopularne penzione reforme bez glasanja u parlamentu. Ipak, nezadovoljstvo građana ne jenjava, nastavljaju sa protestima.

Nepoverenje vladi podržalo je 278 poslanika, što je samo devet glasova manje od 287, koliko je bilo potrebno da padne vlada Elizabet Born.

Premijerka Elizabet Born osudila je u Narodnoj skupštini opozicioni “antiparlamentarizam na delu” i “izlive nasilja” pojedinih levičarskih poslanika.

“U samom srcu parlamenta, videli smo antiparlamentarizam na delu u svim njegovim aspektima”, izjavila je premijerka Born.

Neuspeh glasanja o nepoverenju olakšanje je za Makrona. Da je izglasano, ne bi prošao ni zakonski predlog kojim bi trebalo da se podigne starosna granica za penzionisanje za dve godine, odnosno na 64 godine.

Ali to olakšanje bi moglo da bude kratkotrajno, prenosi Rojters. Sindikati i opozicione stranke najavili su da će pojačati proteste.

Čim je objavljen neuspeh glasanja o nepoverenju, opozicioni poslanici uzvikivali su “ostavka” ispred premijerke Born i mahali plakatima na kojima je pisalo: “Srešćemo se na ulicama“.

“Ništa nije rešeno, nastavićemo da činimo sve što možemo kako bi ova reforma bila povučena“, rekla je novinarima šefica parlamentarne grupe LFI Matilde Pano.

Čulo se zviždanje na mitingu u centru Pariza nakon rezultata glasanja i uzvikivanje “štrajkovi“ i “blokada“. Izveštač Rojtersa prenosi i da je policija ispalila suzavac.

Istovremeno nekoliko stotina ljudi protestovalo je i u Bordou. Skandirali su: “Makron, daj ostavku“. Nekoliko kanti za smeće je zapaljeno.

Prethodne tri noći protesti zbog penzione reforme širom Francuske podsećali su na proteste Žutih prsluka koji su izbili krajem 2018. zbog visokih cena goriva.

Naredni veliki štrajk i protest u celoj zemlji zakazan je za četvrtak.

Danas objavljeno

Turska započela raspoređivanje specijalaca na KiM

Vanja A

Ruska vojska spriječila napad ukrajinskih diverzanata u Belgorodskoj oblasti Rusije

Vanja A

Kamion sletio s puta, jedna osoba nastradala

Vanja A

Ostavite komentar