25. Septembra 2023.

Francuska prekida diplomatsku i vojnu saradnju sa Nigerom

Pariz povlači svog ambasadora u Nijameju i sve osoblje ambasade u Nigeru, izjavio je Emanuel Makron u intervjuu za TF1.

Francuska će prekinuti vojnu i diplomatsku saradnju sa Nigerom i povući trupe do kraja godine, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron, prenose “RIA Novosti”

Pariz povlači svog ambasadora u Nijameju i sve osoblje ambasade u Nigeru, izjavio je Makron u intervjuu za TF1 .

“Ambasador u Nijameju, kao i svo osoblje njegove ambasade, vratiće se u Francusku u narednim nedeljama ili mesecima”, poručio je on.

Nešto ranije Niger je zatvorio vazdušni prostor za francuske avione.

 Francuski predsednik je ranije izjavio da je francuski ambasador u Nigeru talac vojne hunte.

“U Nigeru, dok vam se obraćam, imamo ambasadora i diplomatske članove koji su bukvalno taoci u francuskoj ambasadi”, rekao je Makron tokom putovanja u Burgundiju.

“Nije im dozvoljen pristup hrani. Ambasador jede vojna sledovanja”, dodao je Makron.

Prethodno je Generalna direkcija za kulturu Ministarstva spoljnih poslova Francuske poslala je svojim kancelarijama direktivu da bi trebalo momentalno obustaviti kulturnu saradnju i projekte u kojima učestvuju državljani Nigera, Burkine Faso i Malija. 

Kako javlja francuski “Mond”, zahtevano je obustavljanje svih zajedničkih projekata sa ovim državama dok ne stigne drugačija naredba.

Pobunjenici u Nigeru su 26. jula objavili da smenjuju Muhameda Bazuma sa mesta predsednika zemlje, zatvaraju granice, uvode policijski čas, suspenduju ustav i zabranjuju političko delovanja partija. Oni su 28. jula saopštili da je šef države postao general Abduraman Tijani.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare