17. Maja 2024.

Francuska guši nemire: Stiže pojačanje u Novu Kaledoniju

U Novu Kaledoniju počelo je da pristiže pojačanje francuskoj policiji u okviru velike operacije za povratak kontrole u Nuamei – prijestonici te prekomorske teritorije, rekao je danas visoki komesar Nove Kaledonije Luj Le Frank.

Broj policajaca na ostrvu biće povećan sa 1.700 na 2.700 nakon nemira koji su počeli u ponedjeljak u kojima su poginule četiri osobe.

Le Frank je rekao da je situacija sada relativno mirna, ali da i dalje ima lokacija u gradu u kojima ima sukoba.

Prema njegovim riječima, počeće operacije za dostavu hrane i lijekova građanima, kao i uklanjanja mina i barikada na putevima koje će izvoditi specijalni timovi.

Demonstranti nezadovoljni zbog izborne reforme palili su poslovne prostore, automobile, pljačkali prodavnice i postavljali barikade u protekla tri dana.

Vlasti Nove Kaledonije saopštile su da ostrvo ima hrane za dva mjeseca, ali da veliki problem predstavlja distribucija.

Francuska je proglasila vanrednu situaciju na ostrvu, zabranjen je “TikTok”, a za najmanje deset osoba određen je kućni pritvor, prenose Srna.

U ranijem saopštenju vlasti navedeno je da su poginula tri pripadnika domorodačkog naroda Kanak.

Poslanici u francuskom Parlamentu odobrili su nacrt zakona prema kojem se omogućava državljanima Francuske sa desetogodišnjim prebivalištem u Novoj Kaledoniji da glasaju na lokalnim izborima.

Pojedini lokalni lideri smatraju da će time biti umanjeno pravo glasa naroda Kanak.

Francuska Vlada navodi da su promjene u izbornim pravilima neophodne kako bi izbori bili demokratski na toj prekomorskoj terirtoriji u Pacifiku.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare