1. Jula 2023.

Francuska gori, Mbappe poručuje: Nepravda nije opravdanje za pljačku i haos

Nahel, 17-godišnji mladić, smrtno je stradao u utorak ujutro nakon što ga je iz neposredne blizine upucao policajac jer je ovaj automobilom probio policijski punkt u pariškom predgrađu Nanterre. Smrt mladića izazvala je nemire u gradu na periferiji francuske prijestolnice, uhapšeno je 13 protestanata, a policajac koji je pucao u mladića je uhapšen.

Mbappe je dirnuo Francusku porukom nakon što su policajci ubili mladića,

Nakon tragičnog događaja Mbape je napisao potresan tvit u kojem žali za tragičnom smrću mladića: “Žao mi je moje Francuske. Ovo je neprihvatljiva situacija. Sve moje misli su s Nahelovom porodicom, ovog malog anđela koji je prerano otišao”, napisao je.

Ali, nakon tragedije u predgrađu metropole, na cijelu Francusku proširili su se nezapamćeni neredi podstaknuti bijesom zbog policijske brutalnosti. Predvode ih potomci doseljenika iz Afrike, koji ističu da su uvijek meta policijskog iživljavanja. Međutim, protesti podstaknuti ogorčenošću zbog navedenih razloga brzo su se pretvorili u rušilački, pljačkaški pohod podivljale rulje, koja pali i krade sve pred sobom. Širom Francuske ne gore samo policijska vozila, nego i knjižare, zgrade, dizalice, a masa krade sve što stigne provaljujući.

Tragediju u pariškom predgrađu mnogi koriste za palež, destrukciju i pljačku širom Francuske.

Mbape, kapetan fudbalske reprezentacije Francuske, obratio se zemlji pismom. U njemu osuđuje one koji tugu i bol zbog tragedije i dubljih problema što potresaju Francusku, zloupotrebljavaju za rušenje, palež i pljačku.

“Kao i sve Francuze, obilježila nas je i šokirala brutalan smrt mladog Nahela. Prije svega, želim poručiti da su naše misli uz njega i njegovu obitelj, kojoj šaljemo izraze najiskrenije sućuti. Ne možemo ostati bešćutni na okolnosti u kojima je došlo do ove tragične smrti, rekao je Mbape.

“Razumijem vaš bijes, ali ono kako se izražava ne mogu opravdati ni podržati”

Dodaje da nakon tragičnog događaja svjedoče manifestaciji narodnog bijesa, kojem razumije povod, ali se ne može opravdati ni podržati. “Prije svega mi iz kvartova radničke klase osjećamo bol i tugu i dijelimo je s onima koji pate. No, ovo iskazivanje patnje prati i autodestrukcija kojoj svjedočimo. Nasilje ne rješava ništa”, tvrdi on.

“Uništavate vaše gradove i kvartove, vašu imovinu i vama bitna i draga mjesta”

Tvrdi da demonstranti tugu koriste kako bi uništili sve što je dobro u Francuskoj.

“Vi koji tugu koristite za uništavanje morate znati da uništavate vaše kvartove, vaše gradove, vama draga i bitna mjesta. U času ekstremne napetosti, ne smijemo šutjeti o ružnim stvarima koje se događaju, nego pozvati na mir i pomirenje. Roditelji, mladi i stari, braća i sestre, svi oni moraju raditi zajedno kako bi vratili mir u naše gradove”, kategoričan je francuski fudbaler.

“Francuske nema bez suživota, a on je sada ugrožen”

Mbape ističe da je život u Francuskoj ugrožen, te da trebaju međusobno komunicirati i sarađivati.

“Naša sudbina je suživot, bez njega ne možemo i sada je to ugroženo. Odgovornost svih nas je da ga očuvamo. Postoje mirni i konstruktivni načini izražavanja tuge i boli. Na to moramo usmjeriti naše energije i djela. Vrijeme nasilja mora završiti i napraviti mjesto žalovanju, dijalogu i obnovi”, zaključuje Mbape.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare