30. Aprila 2023.

Fordu se smiješi još jedan skandal oko automatskih mjenjača

Ali Amerikanci će reći „koliko para toliko i muzike“ i od jeftinih modela kao što su Fiesta i Focus se i nije moglo više očekivati.

Ali sada je na putu jedan potencijalni skandal koji bi mogao da bude katastrofalan za američkog proizvođača vozila. Problem se ovaj put odnosi na neke od Fordovih bestselera i najpoznatijih modela opremljenih desetostepenim automatskim menjačem.

Razvijen je u zajedničnoj saradnji sa General Motorsom, a trenutno se ugrađuje u mnogobrojne modele, među kojima su F-150, Ranger, Expedition, Mustang i luksuzni Lincoln Navigator. Dokumentacija pokazuje da su nezadovoljne mušterije predale tužbu u saveznoj državi Amerike koja se zove Masačusets, a ranije je slična tužba postojala i u Ilinoisu.

Vlasnici kažu da iako menjač zapravo obavlja svrhu za koju je napravljen, to ipak ne radi efikasno pošto pravi „razne bučne senzacije“ svaki put kada promeni stepen prenosa i pritom vozilo se na momente trese. Oni takođe tvrde da sistem nije efikasan pošto je često „neodlučan“ u kojoj brzini bi prenos trebalo da bude.

Kao što smo spomenuli, ista tužba je postojala i u Ilinoisu, ali je sud odbacio uz objašnjenje „menjač funkcioniše, a to što vlasnici nisu zadovoljni kako funkcioniše, nije razlog za opoziv ili finansijsku nadoknadu“. Međutim, neki od vlasnika tužbe u Masačusetsu tvrde da vozilo naglo gubi na brzini zbog menjača pošto sistem „odbija“ da koristi viši stepen prenosa, čak kada se vozilo kreće većom brzinom.

Vlasnici dodaju i ono da su društvene mreže pune sličnih priča i da je Ford davno trebalo da pozove vlasnike na korektivnu intervenciju, ali to odbija iz razloga što je reč u veoma popularnim modelima i da što bi opoziv koštao milijarde i milijarde dolara. Fordov odgovor je baš onakav kakav smo očekivali i glasi „ako postoji problem, ostavite vozilo u servisu i mi ćemo popraviti sklop koji je pod garancijom“.

Skandal bi ipak mogao da bude dosta dublje prirode, pošto jedan od problema pogađa i veoma popularni F-150, koji generiše oko 75% Fordovog globalnog profita. Zanimljivo je da trenutno nema tužbi na račun General Motorsa, iako isti menjač koriste i neki njegovi modeli kao što su Chevrolet Silverado, Tahoe/Suburban i Camaro.

Lista bi mogla da se odnosi i na evropsko tlo, pošto će isti desetostepeni menjač uskoro biti dostupan i u novoj generaciji modela Volkswagen Amarok. Pa neka krene „lov na veštice“…

AutoRepublika

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare