20. Juna 2023.

Fordova krovna kutija pomoću koje možete da napunite električni automobil

Mnogi proizvođači automobila razmišljaju kako povećati domet svojih električnih automobila, a neki od njih su spremni da rešenja traže tamo gde drugi ne bi ni pomislili.

Poslednju takvu ideju potpisuje američki proizvođač Ford koji je prijavio patent za produženje dometa ili rezervnu bateriju. Ideja je dodatno napuniti automobil strujom kada se isprazni glavna baterija, pogotovo ako ste daleko od punjača.

Patentne slike prikazuju Ford Bronco kao testno vozilo. Dodatna baterija uključuje baterijske module kao i kabl za punjenje. Krovna kutija u kojoj se nalazi sastoji se od sloja obloženog poliuretanskom penom i otvorima za vazduh da bi se redukovalo povećanje toplote koja se stvara punjenjem. Podaci o kapacitetu spoljašnje baterije nisu otkriveni, navodi Revija HAK.

Krovna kutija međutim smanjuje efikasnost vozila i povećava potrošnju električne energije. Tako bi i značajno porasla masa vozila, što bi opet rezultiralo većom potrošnjom. Na kraju, velika masa na krovu vozila rezultirala bi i problemima sa stabilnošću vozila.

Videćemo da li je Ford ovu tehnologiju predstavio samo kao ideju ili zaista planira da radi na krovnoj bateriji. Za sada smo bliži prvoj opciji.

Izvor: Revijahak.hr

Foto: Ford

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare