25. Maja 2023.

Ford: Nema ogromnih baterija za EV, najmanja baterija, konkurentan domet

Oni čine većinu troškova (i težine) vozila, i očigledno doprinose dometu vožnje i performansama „električara“. Međutim, Ford ne teži po svaku cenu da ponudi EV dometa od 1.000 km.

Jedan od načina da se poveća domet EV-ova je upotreba većeg paketa baterija. Međutim, kako sve više električnih automobila dolazi na puteve, stoga sledi deficit baterija i nisu jeftine. Cilj bi trebalo da bude da se dobije veći domet iz manje baterijskih ćelija. Baš kao što su proizvođači automobila proveli godine radeći na povećanju efikasnosti automobila na klasično gorivo, vreme je da to učine i sa električnim vozilima.

Ford je nedavno najavio električni SUV pune veličine sa tri reda sedišta kao što je Expedition. Imaće procenjen domet od oko 550 km i koristiće bateriju od oko 100 kWh. Prema Green Car Reports-u, izvršni direktor Forda Džim Farli je nedavno upro prstom u GM rekavši da je zbunjen onim što se trenutno dešava u automobilskoj industriji dok vidi EV-ove sa monumentalnim baterijama. Na primer, GMC Hummer EV ima baterije od 205 kWh.

GM je takođe nedavno otkrio da će predstojeći električni kamionet Silverado EV imati procenjen domet od 720 km. Međutim, proizvođač automobila nije otkrio veličinu baterije. U međuvremenu, Ram 1500 REV 2025 će koristiti bateriju od 229 kWh u pokušaju da dostigne domet od 800 km. Generalni direktor Forda je nastavio:

„Nemam pojma šta se trenutno dešava u ovoj industriji. Sve što čujem su sve ove najave o dometu od 720 km, o dometu od 800 km, bila je danas još jedna vest o krosoveru s tri reda sedišta koji ide na struju. Ove baterije su ogromne; ako imate takve baterije, nećete zaraditi novac.”

Farli je dalje rekao da jednostavno ne razume opsesiju veličinom baterije. Umesto da se samo brinu o tome koji domet mogu da dobiju sa razumnom veličinom baterije i dobrom efikasnošću, neki proizvođači automobila traže zvezde kako bi reklamirali nešto potpuno smešno. Može se sa sigurnošću reći da se ovo zaista ne razlikuje od onoga što je viđano godinama dok su se proizvođači automobila takmičili da naprave veće, brže, glasnije, … Farli dodaje i ovo:

„Nećemo ići na domet od 1.000 km. Trudimo se da napravimo najmanju moguću bateriju za konkurentan domet.”

Ako Ford koristi bateriju od 100 kWh u vozilu kao što je nadolazeći porodični SUV i radi na dometu od 500 ili više kilometara, trebalo bi da bude dovoljno. Ne samo da će to uštedeti novac kompanije, već i potrošača. Na kraju, Ford bi mogao da obezbedi baterije za dva svoja SUV-a, dok GM koristi isti kapacitet baterije za jedno vozilo.

Tesla je najuspešniji proizvođač električnih vozila i tako je godinama. Uvek se fokusirao na efikasnost i nikada nije koristio ogromne baterije. Njegova najveća vozila visokih performansi imaju pakete od oko 100 kWh, a EV kao što su Model 3 i Model Y koriste pakete koji su znatno manji.

AutoRepublika.com

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare