18. Aprila 2024.

Ford Mustang slavi šezdeseti rođendan uz prigodni specijalni model

Danas je zvanični rođendan američkog sportskog automobila Forda Mustanga: legenda slavi 60 godina! Iako je prototip prvi put prikazan javnosti 7. oktobra 1962. godine na Velikoj nagradi Amerike u Votkins Glenu, taj automobil je još uvek bio daleko od konačne verzije za proizvodnu traku.

Ali, serijski Mustang, u obliku u kojem ga ceo svet pamti, debitovao je 17. aprila 1964. na Međunarodnom sajmu u Njujorku. Doduše, proizvodnja je počela skoro mesec i po dana ranije, tačnije 9. marta. Kupe sa dvoja vrata sa rasporedom sedišta 2+2 nastao je na osnovu jeftine i kompaktne (po američkim standardima) limuzine Ford Falcon, ali se odlikovao privlačnim i impresivnim dizajnom.

Iste 1964. godine Mustang je debitovao na srebrnom ekranu u filmu „Goldfinger“ o britanskom agentu 007: u jednoj od epizoda korišćen je kabriolet Wimbldon White. A ovo je bio tek početak karijere.

Važno je da je Mustang bio na proizvodnoj traci proteklih 60 godina bez značajnijih prekida, dok su konkurenti Chevrolet Camaro i Dodge Challenger prekinuli svoje proizvodne cikluse. Od 1964. samo u SAD prodato je 9.939.970 Mustanga u sedam generacija.

Upravo je pomenuta „Wimbldon White“ bela boja postala prepoznatljiva karakteristika specijalne jubilarne verzije Forda Mustanga „60th Anniversary“.

Takođe je dostupan Race Red ili Vapor Blue sa srebrnim poklopcima bočnih retrovizora. Automobili za godišnjicu imaju specijalne crvene značke na blatobranima i poklopcu prtljažnika, kao i crvene središnje kapice na jedinstvenim 20-inčnim točkovima izrađenim u tamno sivoj boji.

Prednji panel je takođe ukrašen crvenom pločom sa serijskim brojem automobila. Pored toga, dostupan je set grafika na bočnim stranama karoserije, ali drugačija rešetka hladnjaka i zatamnjena oprema za osvetljenje su već uključeni.

Specijalna verzija Forda Mustanga dostupna je samo sa motorom V8 5.0 Coyote (487 KS). Može se odabrati desetostepeni automatski ili šestostepeni Getragov manuelni menjač.

Biće proizvedeno 1.965 primeraka jubilarne specijalne verzije – u čast prve pune godine u kojoj se proizvodio. Činjenica je da su prvi Mustanzi pripadali modelu 1964½, pošto su stigli na tržište „van sezone“.

Ova verzija biće dostupna za naručivanje tokom leta. Cene još nisu objavljene, ali originalni osmocilindrični Mustang GT u SAD startuje od 42.000 dolara.

AutoRepublika

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare