28. Maja 2023.

Fon Kramon: Albanski gradonačelnici nemaju politički legitimitet

Izvestilac za “Kosovo” u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon rekla je danas da, ukoliko albanski gradonačelnici opština na severu KiM ulaze u opštinske zgrade samo uz prisustvo teško naoružanih policijskih snaga, onda oni “nemaju politički legitimitet” iako, imaju pravo da obavljaju funkcije.

Ona je rekla da način na koji je vlada u Prištini u petak ušla na sever KiM nije u skladu sa onim što bi EU želela da vidi.

“Ako se stvari tako rade, ako vidimo oklopna vozila, teško naoružanu policiju, specijalne jedinice koje non-stop čuvaju opštinske zgrade, treba da razmislimo o drugim mogućnostima i opcijama”, rekla je Fon Kramon za “Radio slobodna Evropa” na albanskom jeziku.

Rešenje koje je potrebno, smatra ona, moralo bi da uključi i lokalno stanovništvo.

Fon Kramon se, inače, danas sastala sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i, kako Tanjug prenosi, istakla da ona i Kurti imaju različite poglede na situaciju na severu KiM.

Međunarodna zajednica je oštro osudila postupke Prištine, tražeći da deeskalira situaciju.

EU insistira da Priština ne preduzima jednostrane akcije, dok su SAD poručile da takozvano Kosovo odmah prekine sa nasilnim merama, podsetio je RSE.

RTbalkan.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare