11. Septembra 2023.

Finski javni servis: Rusija postavlja vojne baze u blizini finske granice

Finski ministar odbrane Anti Hakanen rekao je da promene uočene na satelitskim snimcima ne predstavljaju pretnju za Finsku.

Rusija je nedavno počela da uređuje svoje vojne baze oko 50 kilometara od finske granice, istočno od opštine Sala u Laponiji, piše finski javni servis.

Satelitski snimci koje je objavio finski javni servis prikazuju, kako navodi taj medij, novoizgrađene objekte za održavanje i skladištenje opreme u garnizonu Alakurti i vojnom depou u gradu Petrozavodsku, odakle se sve veći broj opreme premešta u Ukrajinu.

Tri velike zgrade su brzo podignute u ruskoj divljini na granici sa Finskom, a koristi ih ruska arktička streljačka brigada.

U članku se navodi da su ovi građevinski projekti prvi opipljivi znak da je Rusija ponovo počela da investira u vojne baze u blizini finske granice, posle mnogo godina.

Finski ministar odbrane Anti Hakanen rekao je da promene uočene na satelitskim snimcima ne predstavljaju pretnju za Finsku.

Major finske vojske u penziji Marko Eklund veruje da će prioritetni zadatak vojnog skladišta u Petrozavodsku verovatno biti servisiranje opreme i snabdevanje ukrajinskog fronta.

Nakon pristupanja Finske NATO 4. aprila, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je planove za jačanje svojih oružanih snaga u blizini finske granice, podseća finski javni servis.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare