10. Decembra 2023.

Finska bezbjednosna služba skinula oznaku tajnosti sa dokumenata o Kenedijevom ubici

Uprkos naporima službe Supo, nisu utvrđeni Osvaldovi motivi za dolazak u Helsinki, a i svakodnevne aktivnosti 19-godišnjeg Amerikanca tokom njegovog boravka u Finskoj ostale su neutvrđene.

Finska bezbjednosno-obavještajna služba (Supo) skinula je oznaku tajnosti sa dosijea starog 60 godina, koji baca novo svjetlo na posjetu Li Harvija Osvalda Finskoj 1959. godine, prenijeli su finski mediji.

Li Harvi Osvald je 22. novembra 1963. godine ubio američkog predsjednika Džona F. Kenedija, a već sljedećeg dana, Supo je napisao memorandum o Osvaldovom boravku u Finskoj.

Do sada, međutim, taj i još dva dokumenta držani su u tajnosti, prenosi finski javni medijski servis YLE.

U dokumentu je navedeno da je u noći 10. oktobra 1959. godine mladić identifikovan kao američki državljanin Li Harvi Osvald stigao u hotel Torni u Helsinkiju, iznajmio sobu 309 i najavio petodnevni boravak.

Međutim, poslije samo dvije noći, Osvald je promjenio boravište i preselio se u hotel Klaus Kurki, gdje je ostao još tri noći.

Uprkos naporima službe Supo, nisu utvrđeni Osvaldovi motivi za dolazak u Helsinki, a i svakodnevne aktivnosti 19-godišnjeg Amerikanca tokom njegovog boravka u Finskoj ostale su neutvrđene.

Dosijei službe Supo pokazuju da je Osvald podneo zahtjev za sovjetsku vizu, koja mu je iznenađujuće brzo odobrena.

Američka Vorenova komisija, zadužena za istragu ubistva Džona F. Kenedija, primetila je da je Osvaldova viza odobrena u neobično brzom roku.

Dana 12. oktobra 1959. godine, Osvald je podnio zahtjev za turističku vizu u sovjetskoj ambasadi u Helsinkiju i već 14. oktobra ta viza mu je odobrena.

U periodu Hladnog rata na sovjetsku vizu se čekalo više od nedjelju dana.

U Osvaldovoj prijavi za pasoš u Sjedinjenim Američkim Državama navedeno je da je njegova namjera da studira u Švajcarskoj ili na Univerzitetu u Turkuu, u Finskoj.

Međutim, nakon odlaska u Moskvu iz Helsinkija, Osvald je izrazio želju da dobije sovjetsko državljanstvo.

Foto: Twitter

Izvor: Glas Srpske

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare