7. Novembra 2023.

Filmski stručnjaci tvrde: Ovo je najbolji film 2000-ih 

Rane 2000-e su nam donele neke od najznačajnijih filmova u istoriji filmske umetnosti, a čak dvesta stručnjaka se složilo da je najbolji film tog razdoblja psihološki triler Dejvida Linča, “Mulholland Drive”.

Portal “World of Reel” je sproveo anketu u kojoj je učestvovalo dvesta filmskih stručnjaka, od kritičara i akademika do glumaca i reditelja, iz raznih zemalja. Među učesnicima ankete su se našli i neki od najboljih kritičara Vanity Faira, The Wall Street Journala i sličnih publikacija.

Učesnici ankete su morali da izdvoje popis 5 najboljih filmova ranih 2000-th, a među skoro 400 spomenutih filmova, jedan naslov se spominjao više nego ostali. Reč je o Linčovom neo-noir trileru iz 2001. godine, u kojem su glavne uloge igrale Laura Elena Haring i Naomi Vats.

Film započinje prikazom crnokose žene koja je preživela prometnu nesreću, ali je dobila amneziju zbog koje se ne seća ko je. Povređena žena luta ulicama Los Anđelesa, sve dok se ne ušunja u jedan stan, u kojem je odlučila da pronađe utočište.

U isti stan idućeg dana dolazi mlada žena Beti, koja je iz malog grada došla u Los Anđeles kako bi postala glumica. Beti odluči da pomogne zbunjenoj crnokosoj ženi, kojoj je dala ime Rita, a njih dve zatim kreću u potragu za otkrivanjem Ritinog pravog identiteta.

Mulholland Drive mnogi filmofili smatraju jednim od najboljih Linčovih filmova, uz Eraserhead i Blue Velvet, i ujedno jednim od najboljih filmova svih vremena, stoga ne čudi da se našao na prvom mestu ovog popisa.

Slažete li se sa izborom filmskih kritičara.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare