25. Septembra 2023.

Filipini uklanjaju kineske barijere iz Južnog kineskog mora 

Filipinski zvaničnici saopštili su da će ukloniti barijeru koju je postavila kineska straža, da spreči filipinske čamce da uđu u taj deo Južnog kineskog mora.

”Osuđujemo postavljanje plutajućih barijera od strane kineske obalske straže. Time što postavlja barijere, Narodna Republika Kina krši tradicionalna prava na ribolov naših ribara”, rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Filipina Eduardo Ano, a prenosi AP.

Filipinski zvaničnici saopštili su da je barijera duga 300 metara na ulazu u lagunu u Skarborou Šoulu ”nezakonita i nelegitimna” i da su je brodovi kineske obalske straže postavili u petak, dok im se približavao ribarski brod filipinskih vlasti.

Ano je u saopštenju naveo da će Filipini ”preduzeti sve odgovarajuće radnje da uklone barijere i zaštite prava naših ribara u toj oblasti”.

Kina polaže pravo na 90 odsto Južnog kineskog mora, i u delu koji se preklapa sa ekskluzivnim ekonomskim zonama Vijetnama, Malezije, Bruneja, Indonezije i Filipina.

Zvanični Peking je 2012. godine preuzeo kontrolu nad zonom Skarborou Šol i naterao ribare sa Filipina da putuju na udaljenije lokacije na kojima ostvaruju manji ulov.

Kina je, međutim, dozvoljavala filipinskim ribarima da ribare na području Skarborou Šola u periodu kada su se popravljali bilateralni odnosi sa Filipinima pod bivšim predsednikom Rodrigom Duterteom.

Napetost je ponovo eskalirala nakon što je prošle godine na vlast došao novi predsednik Filipina Ferdinand Markos Junior.

Filipinska Obalska straža i Biro za ribarstvo i vodene resurse otkrili su tokom rutinske patrole u petak plutajuću barijeru dugu oko 300 metara kod Skarborou Šola.

Filipinski ribari kažu da Kina obično postavlja takve barijere kada prati aktivnosti velikog broja ribarskih plovila u toj oblasti.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare