9. Oktobra 2023.

Fijasko Mosada

Izraelska tajna služba Mosad, rangirana kao jedna od najjačih u svetu, izgleda da je žestoko podbacila ovog vikenda.

Podsetimo, militantna palestinska grupa Hamas napala je teritoriju Izraela ovog vikenda, ubivši i ranivši na stotine civila.

Zvaničnici Izrela odmah su proglasili ratno stanje budući da su već decenijama na Palestinu gledaju preko nišana.

Međutim, kada napadi još traju i ljudi ginu, počele su da se pojavljuju indicije da je zvanični Izrael em bio upozoren, em da je uspešno zavaran od strane upravo Hamasa.

Kako prenose zapadni mediji, navodno su egipatske službe upozoravale Izrael da se “nešto veliko sprema”, alii h, kako se navodi dalje, izraelske službe nisu slušale.

Takođe, Volstrit džurnal objavio je tekst, pod oznakom ekskluzivno, u kom je naveo, pozivajući se na svoje izvore, da se Hamas na ovaj napad pripremao još od avgusta, da im je ogromnu pomoć pružio iranski hezbolah, kao I da je konačno zeleno svetlo za napad izdato u ponedeljak.

Sve to, u najmanju ruku, pokreće pitanje da li je Mosad debelo zabrljao?

Herzi Halevi, načelnik Generalštaba izraelske vojske obratio se u nedelju s rečima: “Znam da je proteklih nekoliko dana bilo teško, a cena visoka, i znam da ima mnogo pitanja i mnogo frustracija, ali sada je važno da smo pokrenuli akciju i rešavanje problema.”

Međutim, Džonatan Panikof, bivši američki obaveštajac za Bliski istok, a sada član tink tenk Atlantic kaunsila smatra da je reč o “obaveštajnom neuspehu”.

Izraelski dnevnik list Haretz piše da je prošle sedmice čak održan sastanak visoko rangiranih osoba izraelske vojske (IDF) i Ministarstva odbrane na kojem je zaključeno da Hamas nije zainteresovan niti se priprema za rat.

Dodaje se i da IDF i Šin Bet (izraelska unutrašnja obaveštajna služba) nisu imali nikakvo obaveštajno upozorenje koje bi ukazalo na Hamasovu nameru da napadne Izrael u ovoj meri, preneo je Jutarnji list, koji navodi da glavnu odgovornost za nepripremljenost Izraela snosi premijer Benjamin Netanjahu i njegovi radikalno desni koalicioni partneri.

Haretz podseća i da je šest dana pre napada, premijerov savetnik za nacionalnu bezbednost samouvereno izjavio da je “Hamas vrlo, vrlo suzdržan”.

Izraelski načelnih Generalštaba, general Halevi, je iskreno rekao da ima mnogo pitanja među kojima je i kako to da bezbednosne službe nisu imale obaveštajno upozorenje.

Mosad, izraleksa spoljna obaveštajna služba i Šin Bet su tokom istorije izveli niz uspešnih operacija, sprečili niz pretnji po Izrael, ali nisu svemoćni, navodi dalej Jutarnji list.

Kao promer se navodim da su 2014. te službe nisu znale da Hamas gradi mrežu tunela koji izlaze na izraelsku zemlju pa su iz njih iznenada pod okriljem noći upali borci koji su napali lokalna naselja.

Palo je u zaborav da je kasnija istraga pokazala da su analitičari zanemarili da reaguju na količinu cementa koja je ulazila u pojas Gaze, iako Izrael kontroliše uvoz, a koja bi bila dovoljna da se betonom pokrije ceo taj teritorij.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare